2022/11/29 更新

写真a

サイトウ ヨシト
斎藤 嘉人
SAITO Yoshito
所属
教育研究院 自然科学系 農学系列 助教
農学部 助教
自然科学研究科 環境科学専攻 助教
職名
助教
外部リンク

学位

  • 博士(農学) ( 2022年3月   京都大学 )

研究キーワード

  • 近赤外分光法

  • 豆腐

  • 静的光散乱法

  • 蛍光分光法

  • 農業情報工学

  • 非破壊品質評価

  • 大豆

  • 農業環境工学

  • ケモメトリクス

  • ポストハーベスト

研究分野

  • 環境・農学 / 農業環境工学、農業情報工学  / 応用光学

経歴(researchmap)

  • 新潟大学   農学部   助教

    2022年4月 - 現在

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  • 独立行政法人日本学術振興会   特別研究員(DC2)

    2020年4月 - 2022年3月

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  • 京都大学   大学院農学研究科 地域環境科学専攻   博士後期課程

    2019年4月 - 2022年3月

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  • 株式会社ワンスター   システムソリューション局

    2017年4月 - 2020年3月

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経歴

  • 新潟大学   教育研究院 自然科学系 農学系列   助教

    2022年4月 - 現在

  • 新潟大学   農学部   助教

    2022年4月 - 現在

  • 新潟大学   自然科学研究科 環境科学専攻   助教

    2022年4月 - 現在

学歴

  • 京都大学   大学院農学研究科   地域環境科学専攻

    2019年4月 - 2022年3月

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    備考: 博士後期課程

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  • 京都大学   大学院農学研究科   地域環境科学専攻

    2015年4月 - 2017年3月

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    備考: 修士課程

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  • 京都大学   農学部   地域環境工学科

    2011年4月 - 2015年3月

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所属学協会

委員歴

  • 一般財団法人全国豆腐連合会   全国豆腐品評会 実行委員  

    2015年6月 - 現在   

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    団体区分:その他

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論文

  • 可視・近赤外画像のセマンティックセグメンテーションによるバレイショ塊茎表面の病害検出 査読

    斎藤 嘉人, 板倉 健太, 山本 一哉, 二宮 和則, 近藤 直

    AI・データサイエンス論文集   3 ( J2 )   175 - 181   2022年11月

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    担当区分:筆頭著者, 責任著者   記述言語:日本語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.11532/jsceiii.3.J2_175

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  • Estimation of K Value and Free Fatty Acids of Adulterated Olive Oil Using Fluorescence Spectroscopy Coupled with Multivariate Analysis and Convolutional Neural Network Models 査読

    Ken Abamba OMWANGE, Yoshito SAITO, Kenta ITAKURA, Dimas Firmanda Al RIZA, Ferruccio GIAMETTA, Naoshi KONDO

    Engineering in Agriculture, Environment and Food   15 ( 1 )   34 - 46   2022年9月

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    担当区分:責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.37221/eaef.15.1_34

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  • Evaluation of optical properties of tofu samples produced with different coagulation temperatures and times using near-infrared transmission spectroscopy 査読

    Yoshito SAITO, Tetsuhito SUZUKI, Naoshi KONDO

    Infrared Physics & Technology   123   104149 - 104149   2022年6月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.1016/j.infrared.2022.104149

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  • Estimation of chemical components in matcha using fluorescence spectroscopy 査読

    Yoshito Saito, Kazumasa Iwasaki, Mai Miyazaki, Ken Abamba Omwange, Zichen Huang, Kento Matsuura, Yuki Kitao, Tetsuhito Suzuki, Naoshi Kondo

    農業食料工学会誌   84 ( 2 )   107 - 109   2022年3月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

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  • UV excited fluorescence image-based non-destructive method for early detection of strawberry (Fragaria × ananassa) spoilage 査読 国際誌

    Zichen Huang, Ken Abamba Omwange, Lok Wai Jacky Tsay, Yoshito Saito, Eri Maai, Akira Yamazaki, Ryohei Nakano, Tetsuya Nakazaki, Makoto Kuramoto, Tetsuhito Suzuki, Yuichi Ogawa, Naoshi Kondo

    Food Chemistry   368   130776 - 130776   2022年1月

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    担当区分:責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Elsevier BV  

    The soon spoiled strawberries need to be classified from healthy fruits in an early stage. In this research, a machine vision system is proposed for inspecting the quality of strawberries using ultraviolet (UV) light based on the excitation-emission matrix (EEM) results. Among the 100 fruits which were harvested and stored under 10 °C condition for 7 days, 7 fruits were confirmed to be spoiled by using a firmness meter. The EEM results show the fluorescence compound contributes to a whitish surface on the spoiled fruits. Based on the EEM results, UV fluorescence images from the bottom view of strawberries were used to classify the spoiled fruits and healthy fruits within 1 day after harvest. These results demonstrate the UV fluorescence imaging can be a fast, non-destructive, and low-cost method for inspecting the soon spoiled fruits. The proposed index related to the spoiling time can be a new indicator for qualifying strawberry.

    DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.130776

    PubMed

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  • Prediction of protein and oil contents in soybeans using fluorescence excitation emission matrix 査読 国際誌

    Yoshito Saito, Kenta Itakura, Makoto Kuramoto, Toshikazu Kaho, Norikuni Ohtake, Hideo Hasegawa, Tetsuhito Suzuki, Naoshi Kondo

    Food Chemistry   365   130403 - 130403   2021年12月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Elsevier BV  

    To investigate the potential of fluorescence spectroscopy in evaluating soybean protein and oil content, excitation emission matrix (EEM) was measured on 34 samples of soybean flours using a front-face measurement, and the accuracy of the protein and oil content prediction was evaluated. The EEM showed four main peaks at excitation/emission (Ex/Em) wavelengths of 230/335, 285/335, 365/475, and 435/495 nm. Furthermore, second derivative synchronous fluorescence (SDSF) spectra were extracted from the EEMs, and partial least square regression and support vector machine models were developed on each of the EEMs and SDSF spectra. The R2 values reached 0.86 and 0.74 for protein and oil, respectively. From the loading spectra, fluorescence at Ex/Em of 230-285/335 nm and 350/500 nm mainly contribute to the protein and oil content prediction, respectively. Those results revealed the potential of fluorescence spectroscopy as a tool for a rapid prediction of soybean protein and oil content.

    DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.130403

    PubMed

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  • 励起蛍光マトリクスを用いたアボカド(Persea americana)の脂質量予測 査読

    斎藤嘉人, 美和佑香, 倉本誠, 小長谷圭志, 山本敦洋, 橋口慎太郎, 鈴木哲仁, 近藤直

    農業食料工学会誌   83 ( 4 )   300 - 302   2021年7月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    J-GLOBAL

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  • 畳み込みニューラルネットワークおよびサポートベクターマシンを用いたバレイショの外部欠陥種別の分類 査読

    斎藤嘉人, 山本一哉, 板倉健太, 今田伸二, 二宮和則, 近藤直

    農業食料工学会誌   83 ( 3 )   208 - 217   2021年5月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

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  • Quantitative analysis of tofu microstructure with different coagulant concentrations based on geometric parameters and Haralick texture features 査読

    Yoshito Saito, Wen-Hsin Chiang, Naoshi Kondo, Tetsuhito Suzuki

    農業食料工学会誌   83 ( 2 )   95 - 104   2021年3月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

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  • Determination of optical coefficients of tofu using spatially resolved diffuse reflectance at 633 nm 査読

    Yoshito Saito, Keiji Konagaya, Tetsuhito Suzuki, Naoshi Kondo

    Engineering in Agriculture, Environment and Food   11 ( 1 )   38 - 42   2018年1月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Asian Agricultural and Biological Engineering Association  

    DOI: 10.1016/j.eaef.2017.12.001

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  • Macroscopic and microscopic characterization of fluorescence properties of multiple sweet pepper cultivars (Capsicum annuum L.) using excitation-emission matrix and UV induced fluorescence imaging 査読

    Zichen Huang, Tetsuyuki Takemoto, Ken Abamba Omwange, Yoshito Saito, Makoto Kuramoto, Naoshi Kondo

    Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy   122094 - 122094   2022年11月

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    担当区分:責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.1016/j.saa.2022.122094

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  • Estimation of Apple Firmness Using a Simple Laser Scattering Measurement Device 査読

    Daiki IIDA, Mito KOKAWA, Yoshito SAITO, Tsuyoshi YAMASHITA, Yutaka KITAMURA

    Engineering in Agriculture, Environment and Food   15 ( 1 )   24 - 33   2022年9月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.37221/eaef.15.1_24

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  • Japanese dace (Tribolodon hakonensis) fish freshness estimation using front-face fluorescence spectroscopy coupled with chemometric analysis 査読

    Ken Abamba Omwange, Yoshito Saito, Dimas Firmanda Al Riza, Huang Zichen, Makoto Kuramoto, Keiichiro Shiraga, Yuichi Ogawa, Naoshi Kondo, Tetsuhito Suzuki

    Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy   121209 - 121209   2022年3月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Elsevier BV  

    DOI: 10.1016/j.saa.2022.121209

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  • 黒毛和種全血の励起蛍光マトリクスを用いた血中レチノール濃度の推定 査読

    芝崎美月, 鈴木哲仁, 斎藤嘉人, 福島護之, 藤浦建史, 大前孝彦, 西木紀夫, 近藤直

    農業食料工学会誌   83 ( 6 )   477 - 479   2021年11月

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    記述言語:日本語  

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  • Evaluating Japanese dace (Tribolodon hakonensis) fish freshness during storage using multispectral images from visible and UV excited fluorescence 査読

    Ken Abamba Omwange, Yoshito Saito, Huang Zichen, Alin Khaliduzzaman, Makoto Kuramoto, Yuichi Ogawa, Naoshi Kondo, Tetsuhito Suzuki

    LWT   151   112207 - 112207   2021年11月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Elsevier BV  

    This research aimed at providing a quick, and non-destructive method for estimating freshness of intact Japanese dace (Tribolodon hakonensis) fish refrigerated below 5 degrees C using multispectral imaging technique coupled with multivariate analysis techniques. The fluorescence excitation-emission matrices (EEMs) for outside parts of the fish (eyeball, scales) were taken to establish the proper excitation wavelengths. Afterwards, four lighting devices; white, 395 nm, 365 nm and 280 nm LEDs were used to illuminate the sample for capturing images using both the UV camera and a common color camera. Biochemical analysis (electrophoresis measurement) was carried out to examine fish freshness and then expressed using a reference method as K values. Both EEM and imaging data were modelled with the measured K value using partial least square (PLS) regression. A novel algorithm based on multispectral imaging data was proposed as a potential fish freshness indicator during storage. From the results, R2 of 0.94 and RMSE of 2.42% were achieved. This research demonstrated that the fluorescence multispectral imaging technique is a powerful tool with great potential in non-destructive monitoring and examining fish freshness during storage.

    DOI: 10.1016/j.lwt.2021.112207

    Web of Science

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  • Antioxidant assessment of agricultural produce using fluorescence techniques: a review 査読

    Alin Khaliduzzaman, Ken Abamba Omwange, Dimas Firmanda Al Riza, Keiji Konagaya, Mohammed Kamruzzaman, Md Siddik Alom, Tianqi Gao, Yoshito Saito, Naoshi Kondo

    Critical Reviews in Food Science and Nutrition   1 - 12   2021年10月

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    記述言語:英語   出版者・発行元:Informa UK Limited  

    The study of bioactive compounds like food antioxidants is getting huge attention and curiosity by researchers and other relevant stakeholders (e.g., food and pharmaceutical industries) due to their health benefits. However, the currently available protocols to estimate the antioxidant activity of foods are time-consuming, destructive, require complex procedures for sample preparation, need technical persons, and not possible for real-time application, which are very important for large-scale or industrial applications. On the other hand, fluorescence spectroscopy and imaging techniques are relatively new, fast, mostly nondestructive, and possible to apply real-time to detect the antioxidants of foods. However, there is no review article on fluorescence techniques for estimating antioxidants in agricultural produces. Therefore, the present review comprehensively summarizes the overview of fluorescence phenomena, techniques (i.e., spectroscopy and computer vision), and their potential to monitor antioxidants in fruits and vegetables. Finally, opportunities and challenges of fluorescence techniques are described toward developing next-generation protocols for antioxidants measurement. Fluorescence techniques (both spectroscopy and imaging) are simpler and faster than available traditional methods of antioxidants measurement. Moreover, the fluorescence imaging technique has the potential to apply in real-time antioxidant identification in agricultural produce such as fruits and vegetables. Therefore, this technique might be used as a next-generation protocol for qualitative and quantitative antioxidants measurement after improvements like new material technologies for sensor (detector) and light sources for higher sensitivity and reduce the cost of implementing real-world applications.

    DOI: 10.1080/10408398.2021.1992747

    Scopus

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  • Potential of front face fluorescence spectroscopy and fluorescence imaging in discriminating adulterated extra-virgin olive oil with virgin olive oil 査読

    Ken Abamba Omwange, Dimas Firmanda Al Riza, Yoshito Saito, Tetsuhito Suzuki, Yuichi Ogawa, Keiichiro Shiraga, Ferruccio Giametta, Naoshi Kondo

    Food Control   124   107906 - 107906   2021年6月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Elsevier BV  

    DOI: 10.1016/j.foodcont.2021.107906

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  • Rapid evaluation of quality deterioration and freshness of beef during low temperature storage using three-dimensional fluorescence spectroscopy 査読

    Huan Liu, Yoshito Saito, Dimas Firmanda Al Riza, Naoshi Kondo, Xinting Yang, Donghai Han

    Food Chemistry   287   369 - 374   2019年7月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Elsevier BV  

    DOI: 10.1016/j.foodchem.2019.02.119

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  • Classification of Soymilk and Tofu with Diffuse Reflection Light Using a Deep Learning Technique 査読

    Kenta Itakura, Yoshito Saito, Tetsuhito Suzuki, Naoshi Kondo, Fumiki Hosoi

    AgriEngineering   1 ( 2 )   235 - 245   2019年5月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:MDPI AG  

    Tofu is an ancient soybean product that is produced by heating soymilk containing a coagulation agent. Owing to its benefits to human health, it has become popular all over the world. An important index that determines the final product’s (tofu’s) quality is firmness. Coagulants such as CaSO4 and MgCl2 affect the firmness. With the increasing demand for tofu, a monitoring methodology that ensures high-quality tofu is needed. In our previous paper, an opportunity to monitor changes in the physical properties of soymilk by studying its optical properties during the coagulation process was implied. To ensure this possibility, whether soymilk and tofu can be discriminated via their optical properties should be examined. In this study, a He–Ne laser (Thorlabs Japan Inc., Tokyo, Japan, 2015) with a wavelength of 633 nm was emitted to soymilk and tofu. The images of the scattered light on their surfaces were discriminated using a type of deep learning technique. As a result, the images were classified with an accuracy of about 99%. We adjusted the network architecture and hyperparameters for the learning, and this contributed to the successful classification. The construction of a network that is specific to our task led to the successful classification result. In addition to this monitoring method of the tofu coagulation process, the classification methodology in this study is worth noting for possible use in many relevant agricultural fields.

    DOI: 10.3390/agriengineering1020017

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  • Estimation of Citrus Maturity with Florescence Spectroscopy Using Deep Learning 査読

    Kenta Itakura, Yoshito Saito, Tetsuhito Suzuki, Naoshi Kondo, Fumiki Hosoi

    Horticulturae   5 ( 1 )   2 - 2   2018年12月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:MDPI AG  

    To produce high-quality citrus, the harvest time of citrus should be determined by considering its maturity. To evaluate citrus maturity, the Brix/acid ratio, which is the ratio of sugar content or soluble solids content to acid content, is one of the most commonly used indicators of fruit maturity. To estimate the Brix/acid ratio, fluorescence spectroscopy, which is a rapid, sensitive, and cheap technique, was adopted. Each citrus peel was extracted, and its fluorescence value was measured. Then, the fluorescent spectrum was analyzed using a convolutional neural network (CNN). In fluorescence spectroscopy, a matrix called excitation and emission matrix (EEM) can be obtained, in which each fluorescence intensity was recorded at each excitation and emission wavelength. Then, by regarding the EEM as an image, the Brix/acid ratio of juice from the flesh was estimated via performing a regression with a CNN (CNN regression). As a result, the Brix/acid ratio absolute error was estimated to be 2.48, which is considerably better than the values obtained by the other methods in previous studies. Hyperparameters, such as depth of layers, learning rate, and the number of filters used for this estimation, could be observed using Bayesian optimization, and the optimization contributed to the high accuracy.

    DOI: 10.3390/horticulturae5010002

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  • Classification of raw Ethiopian honeys using front face fluorescence spectra with multivariate analysis 査読

    Solomon Mehretie, Dimas Firmanda Al Riza, Saito Yoshito, Naoshi Kondo

    Food Control   84   83 - 88   2018年2月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Elsevier BV  

    DOI: 10.1016/j.foodcont.2017.07.024

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  • Monitoring of Fluorescence Characteristics of Satsuma Mandarin (Citrus unshiu Marc.) during the Maturation Period 査読

    Muharfiza, Dimas Al Riza, Yoshito Saito, Kenta Itakura, Yasushi Kohno, Tetsuhito Suzuki, Makoto Kuramoto, Naoshi Kondo

    Horticulturae   3 ( 4 )   51 - 51   2017年10月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:MDPI AG  

    Monitoring the maturation process of Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) by determining the soluble solids (SS) and acid content non-destructively is needed. Fluorescence components potentially offer such means of accessing fruit maturity characteristics in the orchard. The aim of this study was to determine the potential of fluorescence spectroscopy for monitoring the stage of citrus maturity. Four major fluorescent components in peel and/or flesh were found including chlorophyll-a (excitation (Ex) 410 nm, emission (Em) 675 nm) and chlorophyll-b (Ex 460 nm, Em 650 nm),polymethoxyflavones (PMFs) (Ex 260 nm and 370 nm, Em 540 nm), coumarin (Ex 330 nm, Em 400 nm), and a tryptophan-like compound (Ex 260 nm, Em 330 nm). Our results indicated a significant (R-2 = 0.9554) logarithmic ratio between tryptophan-like compoundsExEm and chlorophyll-aExEm with the SS:acid ratio. Also, the log of the ratio of PMFs from the peel (ExExEm was significantly correlated with the SS:acid ratio (R-2 = 0.8207). While the latter correlation was not as strong as the former, it does demonstrate the opportunity to develop a non-destructive field measurement of fluorescent peel compounds as an indirect index of fruit maturity.

    DOI: 10.3390/horticulturae3040051

    Web of Science

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講演・口頭発表等

  • 可視・近赤外画像のセマンティックセグメンテーションによるバレイショ塊茎表面の病害検出

    斎藤嘉人, 板倉健太, 山本一哉, 二宮和則, 近藤 直

    第3回AI・データサイエンスシンポジウム  2022年11月 

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    開催年月日: 2022年11月

    記述言語:日本語   会議種別:口頭発表(一般)  

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  • 大豆イソフラボン含有量推定における蛍光分光法と近赤外分光法の比較

    斎藤嘉人, 小長谷圭志, 倉本誠, 下保敏和, 大竹憲邦, 長谷川英夫, 鈴木哲仁, 近藤直

    第80回農業食料工学会年次大会  2022年9月 

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    開催年月日: 2022年9月

    記述言語:日本語  

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  • 励起蛍光マトリクスを用いた大豆の粗タンパク質量および粗脂質量の予測

    斎藤嘉人, 板倉健太, 倉本誠, 下保敏和, 大竹憲邦, 長谷川英夫, 鈴木哲仁, 近藤直

    第79回農業食料工学会年次大会  2021年9月 

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    記述言語:日本語  

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  • 空間分解拡散散乱法を用いた豆乳凝固過程における光学的特性の評価

    斎藤嘉人, 内藤啓貴, 鈴木哲仁, 小川雄一, 近藤直

    農業環境工学関連5学会2015合同大会  2015年9月 

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    記述言語:日本語  

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  • 近赤外分光法を用いた異なる凝固条件の豆腐における透過特性の評価

    斎藤嘉人, 内藤啓貴, 鈴木哲仁, 小川雄一, 近藤直

    農業食料工学会関西支部第133回例会  2015年3月 

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    記述言語:日本語  

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  • Evaluation of tofu curd formation by using near infrared spectroscopy

    Yoshito Saito, Hirotaka Naito, Tetsuhito Suzuki, Yuichi Ogawa, Naoshi Kondo

    農業食料工学会関西支部第132回例会  2014年9月 

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    記述言語:英語   会議種別:口頭発表(一般)  

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  • Exploratory analysis of fluorescence excitation emission matrix and UV induced fluorescence images in identifying adulterated extra virgin olive oils

    Ken Abamba Omwange, Dimas Firmanda Al Riza, Yoshito Saito, Tetsuhito Suzuki, Yuichi Ogawa, Keiichiro Shiraga, Ferrucio Giamettaa, Naoshi Kondo

    第80回農業食料工学会年次大会  2022年9月 

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    開催年月日: 2022年9月

    記述言語:英語   会議種別:口頭発表(一般)  

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  • 血球がウシ血漿中レチノールの蛍光特性に与える影響

    芝崎美月, 鈴木哲仁, 斎藤嘉人, 福島護之, Li Nanding, 藤浦建史, 大前孝彦, 西木紀夫, 小川雄一, 白神慧一郎, 近藤直

    第80回農業食料工学会年次大会  2022年9月 

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    開催年月日: 2022年9月

    記述言語:日本語   会議種別:口頭発表(一般)  

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  • ダイズ幼苗の茎の創傷部位における蛍光特性の経時変化

    伊藤佑真, 近藤直, 斎藤嘉人, 多田光史, 正田愛奈, 白岩立彦, 小川雄一, 鈴木哲仁, 白神慧一郎

    関西農業食料工学会 第147回例会  2022年3月 

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    記述言語:日本語  

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  • 蛍光分光法を用いた大豆幼苗の傷の時系列モニタリング

    伊藤佑真, 斎藤嘉人, 多田光史, 正田愛奈, 白岩立彦, 近藤直

    第79回農業食料工学会年次大会  2021年9月 

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    記述言語:日本語  

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  • Potentiality of Fluorescence Techniques in Estimation of Food Antioxidants

    Alin Khaliduzzaman, Ken Abamba Omwange, Dimas Firmanda Al Riza, Keiji Konagaya, Tianqi Gao, Yoshito Saito, Naoshi Kondo

    第79回農業食料工学会年次大会  2021年9月 

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    記述言語:英語  

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  • 黒毛和種全血の表面蛍光に基づくPLS回帰分析による血中レチノール濃度推定

    芝崎美月, 鈴木哲仁, 斎藤嘉人, 福島護之, Nanding Li, 藤浦建史, 大前孝彦, 西木紀夫, 近藤直

    日本畜産学会第129回大会  2021年9月 

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    記述言語:日本語  

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  • Estimation of Retinol Concentration in Whole Blood of Japanese Black Cattle Using Fluorescence

    Mizukui Shibasaki, Tetsuhito Suzuki, Yoshito Saito, Nanding Li, Moriyuki Fukushima, Tateshi Fujiura, Takahiko Ohmae, Norio Nishiki, Naoshi Kondo

    第79回農業食料工学会年次大会  2021年9月 

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    記述言語:英語  

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  • A Strawberry Shelf-Life Prediction Method Based on Ultraviolet Excited Fluorescence Image

    Lok Wai, Jacky Tsay, Zichen Huang, Ken Abamba Omwange, Yoshito Saito, Eri Maai, Akira Yamazaki, Ryohei Nakano, Tetsuya Nakazaki, Makoto Kuramoto, Tetsuhito Suzuki, Yuichi Ogawa, Naoshi Kondo

    第79回農業食料工学会年次大会  2021年9月 

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    記述言語:英語  

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  • Data Accumulation and Systematic Analysis of the Fluorescence Database for Agricultural Products

    Tianqi Gao, Yoshito Saito, Ken Abamba Omwange, Toshikazu Kaho, Tomoo Shiigi, Tetsuhito Suzuki, Keiichiro Shiraga, Yuichi Ogawa, Naoshi Kondo

    第79回農業食料工学会年次大会  2021年9月 

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    記述言語:英語  

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  • Nondestructive Analysis of Chemical Components in Unrefined Tea Using Fluorescence Spectroscopy

    Mai Miyazaki, Naoshi Kondo, Yoshito Saito, Yuki Kitao, Keiichiro Shiraga, Tetsuhito Suzuki, Yuichi Ogawa

    第79回農業食料工学会年次大会  2021年9月 

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    記述言語:英語  

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  • 励起蛍光マトリクスおよび紫外励起蛍光画像を用いた茶生葉の非破壊品質評価

    宮﨑舞, 近藤直, 斎藤嘉人, 北尾悠樹, 白神慧一郎, 鈴木哲仁, 小川雄一

    第79回農業食料工学会年次大会  2021年9月 

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    記述言語:日本語  

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  • 蛍光分光法を用いた抹茶の品質評価に関する成分推定

    岩﨑收真, 近藤直, 松浦健人, 斎藤嘉人, 鈴木哲仁, 白神慧一郎, 小川雄一

    第79回農業食料工学会年次大会  2021年9月 

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    記述言語:日本語  

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  • Relation Between Surface Gloss and Oil Contents in Avocado (Persia americana) Using UV Reflection

    Yuuka Miwa, Yoshito Saito, Naoshi Kondo, Yuichi Ogawa, Tetsuhito Suzuki, Keiichiro Shiraga, Makoto Kuramoto, Keiji Konagaya, Atsuhiro Yamamoto, Shintaro Hashiguchi

    関西農業食料工学会第145回例会  2021年3月 

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    記述言語:英語  

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  • 被覆および施肥が茶生葉・てん茶の蛍光特性に及ぼす影響

    宮﨑舞, 近藤直, 斎藤嘉人, 北尾悠樹, 白神慧一郎, 鈴木哲仁, 小川雄一

    関西農業食料工学会第145回例会  2021年3月 

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    記述言語:日本語  

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  • 画像および励起蛍光マトリクスによる抹茶の品質評価

    岩﨑收真, 近藤直, 松浦健人, 斎藤嘉人, 鈴木哲仁, 白神慧一郎, 小川雄一

    関西農業食料工学会第145回例会  2021年3月 

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    記述言語:日本語  

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  • 水中ヘルムホルツ共鳴を用いた豆腐の力学的特性の評価

    緒方康平, Njane Stephen Njehia, 斎藤嘉人, 西津貴久, 鈴木哲仁, 小川雄一, 近藤直

    農業食料工学会関西支部第139回例会  2018年3月 

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    記述言語:日本語  

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  • 生長過程における温州ミカン果皮の蛍光特性の推移

    板倉健太, Muharfiza, 斎藤嘉人, Dimas Firmanda Al Riza, 河野靖, 鈴木哲仁, 小川雄一, 近藤直

    農業食料工学会関西支部第137回例会  2017年3月 

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受賞

共同研究・競争的資金等の研究

  • 熱利用量の90%削減を実現する新規充填豆腐製法の確立

    研究課題/領域番号:22100861-0  2022年10月 - 2024年9月

    国立研究開発法人新エネルギー・産業技術総合開発機構  2022年度 官民による若手研究者発掘支援事業 

    斎藤嘉人

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    担当区分:研究代表者 

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  • 3波長同時入射型のレーザ散乱光計測による豆腐の微細構造の「緻密さ」の推定

    研究課題/領域番号:22K20600  2022年8月 - 2024年3月

    日本学術振興会  科学研究費助成事業 研究活動スタート支援  研究活動スタート支援

    斎藤 嘉人

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    配分額:2860000円 ( 直接経費:2200000円 、 間接経費:660000円 )

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  • 自家蛍光イメージングを利用した「おからテンペ」の発酵過程の非接触モニタリング

    2022年7月 - 2023年3月

    公益財団法人 内田エネルギー科学振興財団  令和4年度試験研究助成 

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    担当区分:研究代表者 

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  • 蛍光画像をリアルタイムリンクした三次元サイバーダイズに基づく病虫害予測

    研究課題/領域番号:22K19221  2022年6月 - 2025年3月

    日本学術振興会  科学研究費助成事業 挑戦的研究(萌芽)  挑戦的研究(萌芽)

    下保 敏和, 近藤 直, 長谷川 英夫, 友部 遼, 斎藤 嘉人

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    配分額:6500000円 ( 直接経費:5000000円 、 間接経費:1500000円 )

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  • マルチバンド蛍光イメージングを用いた非破壊による大豆中の主要・微量成分の同時推定

    2022年1月 - 2023年3月

    一般財団法人 佐々木環境技術振興財団  令和4年度試験研究助成 

    斎藤嘉人

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    担当区分:研究代表者 

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  • 紫外励起蛍光画像を用いた大豆生育初期における微小傷の検出

    2021年5月 - 2022年4月

    公益財団法人 タカノ農芸化学研究助成財団  2021年度研究助成 

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    担当区分:研究代表者 

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  • 紫外蛍光反応を用いた非破壊による大豆の豆腐加工適性予測

    2021年4月 - 2022年3月

    公益財団法人 不二たん白質研究振興財団  令和3年度研究助成 

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    担当区分:研究代表者 

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  • 光多重散乱を用いた豆腐の凝固特性の評価

    研究課題/領域番号:20J10925  2020年4月 - 2022年3月

    日本学術振興会  科学研究費助成事業 特別研究員奨励費  特別研究員奨励費

    斎藤 嘉人

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    担当区分:研究代表者 

    配分額:1800000円 ( 直接経費:1800000円 )

    本研究では、豆腐製造における豆乳の凝固過程の非破壊計測、および完成した豆腐製品の硬さの客観的かつ非破壊的な計測を見据え、光の拡散散乱光の計測システムを用いた非破壊・非接触による豆腐の硬さの評価技術の確立を目的とする。採用第一年目での研究進捗は下記のとおりである。
    非破壊・非接触型の拡散散乱光の計測システムの完成では、当初の計画の通り、従来の垂直入射・接触式の散乱光測定の光学系を改良し、斜め入射反射測定を採用した非破壊・非接触による光学系の構築が完了している。光源として波長633 nmのHe-Neレーザを、検出器としてカラーカメラを用い、2枚のミラーを用いて入射角を任意に調整できる光学系の構成とした。標準物質イントラリピッドを用いた光学定数評価から計測の再現性が確認できており、今後豆腐の計測に移行する。
    豆腐の観察面の方向が微細構造に与える影響の評価では、豆腐の微細構造を観察する深さおよび方向の基礎検証を行った結果、「表面深さ1cm」を「水平面から」計測することで再現性高く豆腐の微細構造を評価できることが明らかとなった。
    さらに、当初の計画で2年次に予定していた微細構造の定量評価も完了している。微細構造(カード構造)の幾何学的パラメータに着目し、凝固剤濃度の異なる豆腐の微細構造を定量評価した。結果、凝固剤濃度が大きくなるにつれカード構造の穴の面積は小さくなり、その数は増加する傾向が見られた。ここで、凝固剤濃度が大きくなるほど硬さの指標であるヤング率も増加したことから、微細構造が緻密になるほどで豆腐の硬さが増加した可能性が示唆された。今回確立したカードの穴のサイズや数の定量法を用い、今後計測する散乱係数の結果を考察する予定である。
    本結果は、これまで定性的評価しか行われてこなかった豆腐の微細構造を定量評価した初の事例であり、農業食料工学会誌83巻2号に英文にて掲載済みである。

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