Faculty of Education Living Sciences and Technology Associate Professor
Graduate School of Modern Society and Culture Human Developmental Studies Associate Professor
Updated on 2024/04/20
学術 ( 2000.3 奈良女子大学 )
家政学 ( 1997.3 奈良女子大学 )
工学 ( 1995.3 同志社大学 )
Humanities & Social Sciences / Family and consumer sciences, and culture and living / 調理科学
新潟大学大学院自然科学研究科生命・食料科学専攻 准教授
2018.4
Niigata University Graduate School of Modern Society and Culture Contemporary Cultural Studies Associate Professor
2012.4 - 2021.3
Niigata University Graduate School of Modern Society and Culture Contemporary Cultural Studies Associate Professor
2012.4
Niigata University Graduate School of Modern Society and Culture Human Developmental Studies Associate Professor
2012.4
Niigata University Faculty of Education Living Sciences and Technology Associate Professor
2008.4
Nara Women's University Graduate School, Doctral Research Course in Human Culture 生活環境学専攻
- 2000.3
Country: Japan
Nara Women's University Graduate School, Division of Home Economics 食物学専攻
- 1997.3
Country: Japan
Doshisha University Faculty of Engineering 工業化学科
- 1995.3
Country: Japan
日本森林学会
2018.12
日本調理科学会
日本家政学会
日本食品科学工学会
日本農芸化学会
日本フードファクター学会
日本栄養改善学会
日本栄養・食糧学会
Hazardous Material Handler (second kind)
First Kind of High School Teacher License
First Kind of Junior High School Teacher License
教員養成課程の大学生を対象とした和食の調理実習における調理者及び観察者による料理の出来映えと調理工程の評価 Reviewed
筒井和美, 山口智子
食生活研究 43 ( 4 ) 218 - 229 2023.5
ツバキ油の配合割合の異なるクッキーの性状と嗜好性 Reviewed
山口智子, 三富郁恵, 坂井淳一
食生活研究 43 ( 2 ) 81 - 89 2023.1
Quality evaluation and postprandial glycemic response of gluten-free rice bread made from two types of rice flour with different amylose contents Reviewed
Iana Korshunova, Tomoko Yamaguchi, Saori Kuremoto, Yasuaki Enoki
Food Sci. Technol. Res. 28 ( 5 ) 381 - 389 2022.9
新潟県におけるくじら汁の認知度と喫食状況に関する調査 Reviewed
山口智子, 安藤友里恵, 高橋洋子, 筒浦さとみ
食生活研究 45 ( 5 ) 328 - 340 2022.7
Change in the Quality of Sweet Potato Puree Made by Imosienne during Storage Reviewed
筒浦さとみ, 山口智子, 春日景太, 平井奈実, 石黒志実, 寒河江侑加, 鈴木雅史, 忍田真一朗, 小嶋優常, 大谷真広, 西海理之
日本家政学会誌 73 ( 3 ) 164 - 172 2022.3
大学生の乾燥野菜の利用状況と野菜摂取量の増加に繋がる食教育の検討 Reviewed
山口智子, 細田耕平, 渡邊令子
新潟大学高等教育研究 9 1 - 8 2022.3
大学生の牛乳・乳製品の摂取状況と酪農体験との関連性
山口智子, 細田耕平, 吉田智佳子, 田中知佳, 渡邊令子
新潟大学農学部研究報告 73 21 - 27 2021.3
新潟砂丘さつまいも“いもジェンヌ”のブランド化を目指した産官学連携PBL型教育によるフードスペシャリストの養成 Reviewed
山口智子
新潟大学高等教育研究 8 23 - 28 2021.3
Effect of cooking conditions on postprandial glycemic response and eating qualities of high-amylose rice “Koshinokaori” Reviewed
T. Yamaguchi, M. Kobayashi, M. Mizutani, S. Fujimura, Y. Eoki
Food Sci. Technol. Res. 27 ( 1 ) 161 - 167 2021.1
Characterization of Antioxidant Properties of Common Spices and Effect of Thermal Treatment on their Antioxidant Activity Reviewed
Mahmuda Khatun, Habibul Bari Shozib, Tomoko Yamaguchi, Hitoshi Takamura, Teruyoshi Matoba
EC Nutrition 16 ( 6 ) 13 - 22 2021
小学校家庭科における食生活分野の指導内容と食に関する指導の目標との関連-学習指導要領に基づいた分類を通して- Reviewed
細田耕平, 山口智子, 渡邊令子
家政学研究 66 ( 1 ) 3 - 12 2019
野菜・野菜料理に対する大学生の重量把握力の実態 Reviewed
山口智子, 細田耕平, 中野あゆみ, 渡邊令子
新潟大学高等教育研究 7 17 - 24 2019
Gluten-free rice breading using composited rice flour and pre-germinated brown rice flour for health benefits Reviewed
W. Kupkanchanakul, T. Yamaguchi, O. Naivikul
J. Nutr. Sci. Vitaminol. 65 S206 - S211 2019
Evaluation of postprandial glycemic response and physical properties of high-amylose rice “Koshinokaori” Reviewed
T. Yamaguchi, Y. Enoki, K. Sasagawa, S. Fujimura
J. Nutr. Sci. Vitaminol. 65 S117 - S121 2019
Investigation of Seasonal Changes in Antioxidant Contents and Radical-scavenging Activity of Commercial Vegetables and Commodity Distribution in Market
新潟大学教育学部研究紀要 自然科学編 11 ( 1 ) 71 - 82 2018.10
高アミロース米「越のかおり」の炊飯時における適正加水率の検討 Reviewed
榎康明, 笹川克己, 藤村忍, 山口智子
日本食品科学工会誌 65 ( 6 ) 313 - 317 2018.6
家庭科教育における日常の住生活リスクに関する授業構想の検討
飯野由香利, 中村和吉, 山口智子, 高木幸子
新潟大学教育学部研究紀要 人文・社会科学編 10 ( 2 ) 447 - 453 2018.3
食育関連指導案が準拠する小学校学習指導要領の内容事項に関する調査-インターネット検索による作成したデータベースを用いて-,
細田耕平, 山口智子
仁愛大学研究紀要 人間生活学部編 10 17 - 25 2018
いもジェンヌの栽培活動を通した大学生の食育と小中学校教員としての資質の育成 Reviewed
山口智子, 細田耕平, 前田洋介, 小野映介, 渡邊令子
新潟大学高等教育研究 6 1 - 11 2018
5 ( 1 ) 29 - 34 2017
Comparative study of antioxidant activity of commercial noodles such as "Hegisoba"
Yamaguchi Tomoko, Kaneko Keiko, Joutani Yuri, Eguchi Satomi
9 ( 2 ) 293 - 299 2017
大学生の野菜摂取量と食教育の定着度との関係 Reviewed
細田耕平, 山口智子, 渡邊令子
新潟大学高等教育研究 5 ( 1 ) 1 - 8 2017
Takagi Sachiko, Nakamura Kazuyoshi, Iino Yukari, Yamaguchi Tomoko, Sugimura Momoko
9 ( 2 ) 283 - 292 2017
Study on the risk management for food life in home economics education
Yamaguchi Tomoko, Iino Yukari, Nakamura Kazuyoshi, Takagi Sachiko
10 ( 1 ) 157 - 165 2017
Evaluation of physical properties and taste of rice cooked by steamed rice cooker, Mushikamado
Yamaguchi Tomoko
10 ( 1 ) 83 - 90 2017
Effect of procedure parameters on the antioxidant property of olive leave extracts Reviewed
L. Q. Jiang, T. Yamaguchi, H. Takamura, T. Matoba
Asia Pacific J. Clin. Nutr. 15 ( supplement2 ) S107 2016.10
Nishimoto Toshi, Goto Hiromi, Yamaguchi Tomoko, Yoshida Yuichi
Horticultural Research (Japan) 15 ( 3 ) 221 - 231 2016
Effect of electrolyzed water on the fermentation and the taste of gluten-free rice flour bread
Yamaguchi Tomoko
9 ( 1 ) 113 - 123 2016
Effect of oil on the quality of rice noodles
Yamaguchi Tomoko, Ikeda Chiho, Tokida Mami, Sakai Jun-ichi
8 ( 2 ) 157 - 166 2016
Effects of Pit Fermentation and Thermal Cooking Process on the Antioxidant Activity and Components of Pangium edule Seeds Reviewed
M. Santoso, T. Yamaguchi, T. Matoba, H. Takamura
J. Cook. Sci. Jpn. 47 ( 4 ) 202 - 213 2014.4
地域住民の行動変容を目指した温泉資源と地域環境の活用による保養モデルの開発
村山 敏夫, 山口 智子, 豊島 剛志, 本田 明治, 白井 述, 田中 誠二
日本健康開発財団研究年報 34 ( 34 ) 21 - 28 2013.6
Visualization of Learning Outcomes using Curriculum Mapping : Bottom up Approach Reviewed
Ikarashi Yuriko, Nakamura Kazuyoshi, Takagi Sachiko, Takahashi Keiko, Yamaguchi Tomoko, Sugimura Momoko, Ikuta Takashi, Gotoh Yasushi, Sato Yoshikazu
1 ( 1 ) 1 - 8 2013
Development of the support system in cooperation with Home Economics teachers
Takagi Sachiko, Yamaguchi Tomoko, Nakamura Kazuyoshi, Takahashi Keiko, Sugimura Momoko, Iino Yukari
6 ( 1 ) 99 - 107 2013
Radical-scavenging Activity of Chicken Meat Reviewed
TSUYUGUCHI Sayuri, YAMAGUCHI Tomoko, TAKAMURA Hitoshi, MATOBA Teruyoshi
Journal of Cookery Science of Japan 45 ( 6 ) 429 - 437 2012.12
C. Myojin, K. Watanabe, T. Yamaguchi, T. Matoba, H. Takamura
Trans. Jpn. Soc. Refrig. Air Cond. Eng. 29 ( 4 ) 383 - 391 2012.12
Yamaguchi Tomoko, Hara Hatsuyo, Nishimoto Toshi, Matoba Teruyoshi, Takamura Hitoshi
45 ( 3 ) 197 - 203 2012.3
調理過程における野菜類の抗酸化性の評価に関する研究 Invited
山口智子
日本調理科学会誌 45 ( 2 ) 88 - 95 2012.2
Antioxidant and DNA damage prevention activities of the edible parts of gnetum gnemon and their changes upon heat treatment Reviewed
Martha Santoso, Yuko Naka, Clement Angkawidjaja, Tomoko Yamaguchi, Teruyoshi Matoba, Hitoshi Takamura
Food Science and Technology Research 16 ( 6 ) 549 - 556 2010.11
Varietal Differences in the Cookability of Taro Corms Reviewed
Nishimoto Toshi, Maegawa Hiroyuki, Yamaguchi Tomoko, Takamura Hitoshi, Matoba Teruyoshi
Science of Cookery 42 ( 2 ) 129 - 134 2009.2
地産地消と大学生における食育-奈良漬プロジェクト- Invited
山口智子
冷凍 84 ( 983 ) 770 - 776 2009
Effect of feeding on the radical-scavenging activity of chickens Reviewed
Tsuyuguchi Sayuri, Yamaguchi Tomoko, Takamura Hitoshi, Matoba Teruyoshi
Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 21 ( 0 ) 1057 - 1057 2009
Effect of cooking on the antioxidant properties of coloured peppers Reviewed
Ai Mey Chuah, Ya-Chi Lee, Tomoko Yamaguchi, Hitoshi Takamura, Li-Jun Yin, Teruyoshi Matoba
FOOD CHEMISTRY 111 ( 1 ) 20 - 28 2008.11
Changes in the radical-scavenging activity of bitter gourd (Momordica charantia L.) during freezing and frozen storage with or without blanching Reviewed
C. Myojin, N. Enami, A. Nagata, T. Yamaguchi, H. Takamura, T. Matoba
JOURNAL OF FOOD SCIENCE 73 ( 7 ) C546 - C550 2008.9
地域の食材を活かした奈良のご当地アイスの開発 Invited
山口智子
食品工業 51 ( 11 ) 57 - 68 2008.6
Antioxidant activity of traditional Chinese medicinal herbs
Ya-Chi Lee, Ai Mey Chuah, Tomoko Yamaguchi, Hitoshi Takamura, Teruyoshi Matoba
Food Science and Technology Research 14 ( 2 ) 205 - 210 2008.3
Changes in the radical-scavenging activity of shredded vegetables during storage Reviewed
Chiho Myojin, Tomoko Yamaguchi, Hitoshi Takamura, Teruyoshi Matoba
Food Science and Technology Research 14 ( 2 ) 198 - 204 2008.3
Water soluble proteinous substances as free radical-scavengers in fish Reviewed
Anuradha Bhadra, Yuko Ootake, Tomoko Yamaguchi, Hitoshi Takamura, Teruyoshi Matoba
Food Science and Technology Research 13 ( 4 ) 418 - 421 2007.11
Changes in radical-scavenging activity of vegetables during different thermal cooking processes. Reviewed
T. Yamaguchi, Y. Oda, M. Katsuda, T. Inakuma, Y. Ishiguro, K. Kanazawa, H. Takamura, T. Matoba
J. Cook. Sci. Jpn. 40 ( 3 ) 127 - 137 2007.3
Effect of thermal treatment on radical-scavenging activity of some spices Reviewed
Mahmuda Khatun, Satomi Eguchi, Tomoko Yamaguchi, Hitoshi Takamura, Teruyoshi Matoba
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH 12 ( 3 ) 178 - 185 2006.8
Radical-scavenging Activity of Dairy Products Reviewed
Ishiwata Kimiko, Yamaguchi Tomoko, Takamura Hitoshi, Matoba Teruyoshi
Journal of Cookery Science of Japan 39 ( 4 ) 267 - 270 2006.8
Effect of thermal treatment on radical-scavenging activity of some spices Reviewed
Mahmuda Khatun, Satomi Eguchi, Tomoko Yamaguchi, Hitoshi Takamura, Teruyoshi Matoba
Food Science and Technology Research 12 ( 3 ) 178 - 185 2006.8
Stabilizing effect of grape seed extract on ascorbic acid Reviewed
Satoshi Kitao, Madoka Teramoto, Tomoko Yamaguchi, Hitoshi Takamura, Teruyoshi Matoba
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH 12 ( 1 ) 15 - 21 2006.2
Change in functionality components of Radish sprouts with growth stage Reviewed
A. Watanabe, M. Kiyota, K. Nakamura, T. Yamaguchi, H. Takamura, T. Matoba
Polyphenols Communications 2006, XXIII International Conference on Polyphenols 473 - 474 2006
Effect of procedure parameters on the antioxidant property of olive leave extracts Reviewed
L. Q. Jiang, T. Yamaguchi, H. Takamura, T. Matoba
Asia Pacific J. Clin. Nutr 15 ( supplement2 ) S107 2006
Antioxidant components and activities in fermented seeds of Pangium edule Reinw. (kluwak) and their changes during cooking process. Reviewed
M. Santoso, T. Yamaguchi, H. Takamura, T. Matoba
Asia Pacific J. Clin. Nutr. 15 ( Supplement2 ) S112 2006
Variations of Components Contents in the Order of Development of Leaves and in the Part of a Leaf of Spinach Reviewed
M. Kiyota, N. Koizumi, A. Watanabe, T. Yamaguchi, H. Takamura, T. Matoba
417 - 418 2006
Characteristics of Shodo Island olive oils in Japan: Fatty acid composition and antioxidative compounds Reviewed
LQ Jiang, T Yamaguchi, H Takamura, T Matoba
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH 11 ( 3 ) 254 - 260 2005.11
Influence of cocoa flavanols and procyanidins on free radical-induced human erythrocyte hemolysis Reviewed
Qin Yan Zhu, Derek D. Schramm, Heidrun B. Gross, Roberta R. Holt, Sun H. Kim, Tomoko Yamaguchi, Catherine L. Kwik-Uribe, Carl L. Keen
Clinical and Developmental Immunology 12 ( 1 ) 27 - 34 2005.3
揚げ調理過程における小豆島バージンオリーブオイルのラジカル捕捉活性の変化, Reviewed
蒋立勤, 山口智子, 高村仁知, 的場輝佳
家政学研究 51 ( 2 ) 59 - 64 2005.3
Radical-scavenging activity: Role of antioxidative vitamins in some fish species Reviewed
A. Bhadra, T. Yamaguchi, H. Takamura, T. Matoba
Food Science and Technology Research 10 ( 3 ) 264 - 267 2004.8
M. Murakami, T. Yamaguchi, H. Takamura, T. Matoba
J. Home Econ. Jpn. 55 ( 3 ) 213 - 217] 2004.3
Effects of thermal treatment on radical-scavenging activity of single and mixed polyphenolic compounds Reviewed
M Murakami, T Yamaguchi, H Takamura, T Matoba
JOURNAL OF FOOD SCIENCE 69 ( 1 ) C7 - C10 2004.1
DPPH radical-scavenging activity and polyphenol content in dried fruits Reviewed
K. Ishiwata, T. Yamaguchi, H. Takamura, T. Matoba
Food Science and Technology Research 10 ( 2 ) 152 - 156 2004
Changes in the radical-scavenging activity of sliced red and green cabbages during storage Reviewed
C Myojin, T Yamaguchi, H Takamura, T Matoba
BIOFACTORS 21 ( 1-4 ) 297 - 299 2004
Ishiwata Kimiko, Yamaguchi Tomoko, Takamura Hitoshi, Matoba Teruyuki
Research journal of living science 50 ( 1 ) 48 - 55 2003
Effects of ascorbic acid and α-tocopherol on antioxidant activity of polyphenolic compounds Reviewed
M. Murakami, T. Yamaguchi, H. Takamura, T. Matoba
Journal of Food Science 68 ( 5 ) 1622 - 1625 2003
Influence of polyphenol and ascorbate oxidases during cooking process on the radicalscavenging activity of vegetables Reviewed
Tomoko Yamaguchi, Mamiko Katsuda, Yuka Oda, Junji Terao, Kazuki Kanazawa, Shunji Oshima, Takahiro Inakuma, Yukio Ishlguro, Hitoshi Takamura, Teruyoshi Matoba
Food Science and Technology Research 9 ( 1 ) 79 - 83 2003
Radical-scavenging activity and brightly colored pigments in the early stage of the Maillard reaction Reviewed
M Murakami, A Shigeeda, K Danjo, T Yamaguchi, H Takamura, T Matoba
JOURNAL OF FOOD SCIENCE 67 ( 1 ) 93 - 96 2002.1
Change in radical-scavenging activity of spices and vegetables during cooking Reviewed
H Takamura, T Yamaguchi, J Terao, T Matoba
BIOACTIVE COMPOUNDS IN FOODS 816 34 - 43 2002
A comparative study on the various in vitro assays of active oxygen scavenging activity in foods Reviewed
M. Murakami, T. Yamaguchi, H. Takamura, T. Matoba
Journal of Food Science 67 ( 2 ) 539 - 541 2002
Radical-Scavenging Activity of Vegetables and the Effect of Cooking on Their Activity Reviewed
Tomoko Yamaguchi, Taeko Mizobuchi, Rie Kajikawa, Hiroko Kawashima, Fumiko Miyabe, Junji Terao, Hitoshi Takamura, Teruyoshi Matoba
Food Science and Technology Research 7 ( 3 ) 250 - 257 2001
Change in Radical-Scavenging Activity while Cooking Curry Reviewed
TAKAMURA Hitoshi, YAMAGUCHI Tomoko, HAYASHI Erina, FUJIMOTO Satsuki, MATOBA Teruyoshi
Journal of home economics of Japan 50 ( 11 ) 1127 - 1132 1999.11
Radical-scavenging activity of cabbages and Chinese cabbages cultivated with organic and inorganic fertilizers Reviewed
Tomoko Yamaguchi, Megumi Murakami, Kimiko Ishiwata, Hitoshi Takamura, Akihiko Arakawa, Hiromi Otani, Junji Terao, Teruyoshi Matoba
Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi 46 ( 9 ) 604 - 608 1999
Radical-Scavenging Activities of Fish and Fishery Products Reviewed
Mosammat Nazmanara Khanum, Tomoko Yamaguchi, Sachiko Hiroishi, Fumi Muraoka, Hitoshi Takamura, Teruyoshi Matoba
Food Science and Technology Research 5 ( 2 ) 193 - 199 1999
Vitamin C Contents of Commercial Fresh and Prepared Vegetables Reviewed
YAMAGUCHI Tomoko, HAGA Shinobu, NAGAI Keiko, TAKAMURA Hitoshi, MATOBA Teruyoshi
Journal of home economics of Japan 49 ( 11 ) 1241 - 1247 1998.11
HPLC method for evaluation of the free radical-scavenging activity of foods by using 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl Reviewed
T Yamaguchi, H Takamura, T Matoba, J Terao
BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY 62 ( 6 ) 1201 - 1204 1998.6
新編 調理科学実験
今井悦子, 柳沢幸江, 編著, 大石恭子, 大田原美保, 笠松千夏, 児玉ひろみ, 西念幸江, 柴田圭子, 谷澤容子, 豊満美峰子, 山口智子, 米澤加代, 米田千恵( Role: Contributor)
アイ・ケイコーポレーション 2023.1
『日本酒学講義』
鈴木一史, 岸保行, 藤村忍, 山口智子ほか, 新潟大学日本酒学センター編( Role: Contributor , コラム4「食品の美味しさの秘密」)
ミネルヴァ書房 2022.4
『調理学実験書―おいしさのメカニズムを探る』
小川宣子・真部真里子編著/江口智美・辻美智子・山口智子・吉村美紀・菅野友美・大田原美保・野田奈津実共著( Role: Contributor , 「1. 米に関する実験」p26-33,「9. 乳・乳製品に関する実験」p86-87)
光生館 2021.3
別冊うかたま 伝え継ぐ日本の家庭料理 そば・うどん・粉もの
一社, 日本調理科学会企画編集(p32)
農山漁村文化協会 2020.2
別冊うかたま 伝え継ぐ日本の家庭料理 汁もの
(一社)日本調理科学会企画編集(p37)
農山漁村文化協会 2019.12
栄養科学イラストレイテッド『有機化学』
山田恭正編, 山口智子ほか著( Role: Joint author , 第1章アルカン)
羊土社 2019.6
『未来に向かう家庭科 リスクに向き合う授業の創造』
高木幸子, 中村和吉, 山口智子, 杉村桃子, 別府茂( Role: Contributor)
開隆堂 2018.3
平成24~25年度「次世代に伝え継ぐ 日本の家庭料理」聞き書き調査報告書
山口智子他( Role: Contributor , p214-215)
日本調理科学会「次世代に伝え継ぐ 日本の家庭料理」委員会 2014.6
平成24年度文部科学省 大学間連携共同教育推進事業「産学協働教育による主体的学修の確立と中核的・中堅職業人の育成」 産学協働教育プログラム事例集
山口智子他( Role: Contributor , 「地元・新潟市西区で生産されるサツマイモのブランド化 いもジェンヌ・プロジェクト」p14-17)
新潟大学 教育・学生支援機構キャリアセンター 2014.3
平成24年度特別経費プロジェクト「教員養成の高度化」教科教育エッセンシャルズ報告書, 「家庭科教員養成における教科専門と教科教育の連携に関する検討」
山口智子, 中村和吉, 杉村桃子, 飯野由香利, 高橋桂子, 高木幸子( Role: Joint author)
新潟大学教育学部 2013.3
佐渡市環境教育副読本指導書 『佐渡島環境大全』 改訂版
高木幸子, 山口智子他( Role: Contributor , 「食生活の変遷―自然を生かした食文化―」 pp114-121)
佐渡市 2012
新潟市8大学連携「食育・健康づくり」研究事業, 地産地消推進のための調査及び実証業務 事業成果報告書
山口智子他( Role: Contributor , 「地産地消推進のための調査及び実証業務「新潟産野菜の利用・機能性に関する研究」pp5-13)
新潟市8大学連携「食育・健康づくり」研究事業 2011.3
「調理文化の地域性と調理科学」報告書-行事食・儀礼食-
山口智子他( Role: Contributor , p71)
日本調理科学会「調理文化の地域性と調理科学」特別研究委員会 2011
現代的教育ニーズ取組支援プログラム2006年度報告書
山口智子他( Role: Contributor , 「奈良漬プロジェクト」, pp44-49)
国立大学法人奈良女子大学生活環境学部 2007.3
日本調理科学会編 『新版 総合調理科学事典』
山口智子他, 編者, 大越ひろ, 渋川祥子, 下村道子, 野中雅彦, 畑江敬子, 的場輝佳, 村山篤子, 和田淑子( Role: Joint author)
光生館 2006.9
Bioactive Compounds in Foods: Effects of Processing and Storage, ACS Symposium Series 816
H. Takamura, T. Yamaguchi, J. Terao, T. Matoba他( Role: Joint author , “Change in radical-scavenging activity of spice and vegetables during cooking” pp34-43)
American Chemical Society 2002.8
食に関する助成研究調査報告書
的場輝佳, 髙村仁知, 山口智子( Role: Joint author , 植物性食素材のラジカル捕捉活性と調理加工による変化」No.15, p75-82)
財団法人すかいらーくフードサイエンス研究所 2002
調理過程における抗酸化ビタミンの評価 Invited
山口智子
食と医療 6 32 - 38 2018.7
大学を軸とした産学官連携の食品研究開発と教育の展開, Invited
YAMAGUCHI Tomoko
51 ( 7 ) 78 - 80 2016
大学生による稲作とハーブ栽培から考える食育 Invited
山口智子
技術教室 706 26 - 31 2011.5
New taste of ice cream using local and traditional food products in Nara Prefecture
山口 智子
The Food industry 51 ( 11 ) 57 - 68 2008.6
「抗酸化力は加熱調理でどう変化するのか」 Invited
山口智子
毎日ライフ ( 3月 ) 93 - 94 2005.3
「野菜の加熱調理と抗酸化作用の関係-減る?増える?-」 Invited
山口智子, 的場輝佳
食生活 98 ( 10 ) 84 - 89 2004.10
植物性食素材のラジカル捕捉活性と調理加工による変化
的場 輝佳, 高村 仁知, 山口 智子
食に関する助成研究調査報告書 ( 15 ) 75 - 82 2002
旧薪炭林の広葉樹資源の食への利活用に向けて Invited
山口智子
小千谷産学交流研究会 番外編 オンラインセミナー 2020.12
Antioxidant activity and polyphenols in main woody plant leaves growing forest floor in beech coppice in Uonuma, Niigata
T. Yamaguchi, C. Nakashima, K. Mikame, T. Kamitani
The 7th International Conference on Food factors 2019/ The 12th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and Functional Foods 2019
Evaluation of postprandial glycemic response and physical properties of high-amylose rice “Koshinokaori” cooked by pressure cooker
T. Yamaguchi, Y. Enoki, S. Fujimura
The 7th International Conference on Food factors 2019/ The 12th International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and Functional Foods 2019
Gluten-free rice breading using composited rice flour and pre-germinated brown rice flour for health benefits
W. Kupkanchanakul, T. Yamaguchi, O. Naivikul
The 3rd International Symposium on Rice Science in Global Health 2018.11
Chemical properties and tasting evaluation of Naradzuke of pickling melon in Nara
Yamaguchi Tomoko, Suzuki Keiko, Tsutsui Kazumi, Takamura Hitoshi
Abstracts of Annual Congress of The Japan Society of Home Economics 2008 The Japan Society of Home Economics
Chemical properties and tasting evaluation of Naradzuke of pickling cucumber
Yamaguchi Tomoko, Suzuki Keiko, Tsutsui Kazumi, Takamura Hitoshi
Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 2008 The Japan Society of Cookery Science
Effects of polyphenol oxidase on polyphenols and radical-scavenging activity in vegetables.
H Takamura, M Katsuda, Y Oda, T Yamaguchi, T Matoba
ABSTRACTS OF PAPERS OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY 2002.4 AMER CHEMICAL SOC
Radical-scavenging activity of chicken meat
Tsuyuguchi Sayuri, Yamaguchi Tomoko, Takamura Hitoshi, Matoba Teruyoshi
Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science 2002 The Japan Society of Cookery Science
Active oxygen scavenging activity of food phenolic compounds.
H Takamura, M Murakami, T Yamaguchi, T Matoba
ABSTRACTS OF PAPERS OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY 2001.4 AMER CHEMICAL SOC
Effects of heating on radical-scavenging activity and phenol content of vegetables.
T Yamaguchi, T Mizobuchi, J Terao, H Takamura, T Matoba
ABSTRACTS OF PAPERS OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY 2001.4 AMER CHEMICAL SOC
Change in radical-scavenging activity of spices and vegetables during cooking.
H Takamura, T Yamaguchi, J Terao, T Matoba
ABSTRACTS OF PAPERS OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY 2000.3 AMER CHEMICAL SOC
Evaluation of free radical scavenging activity of beverages and vegetables by DPPH-HPLC method
T Yamaguchi, H Takamura, T Matoba, J Terao
ABSTRACTS OF PAPERS OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY 1997.4 AMER CHEMICAL SOC
野菜を食べよう
山口智子
出雲崎高校オンライン講義 2021.2
Quality evaluation of gluten-free rice bread employing two types of rice flour with different amylose contents
I. Korshunova, S. Kuremoto, T. Yamaguchi
KAAB International Symposium 2021 2021.1
高アミロース米“越のかおり”に対する糖類添加の影響
山口智子, 小林万純, 水谷真琴, 藤村忍, 榎康明
第67回日本栄養改善学会学術総会 2020.9
食づくり実践型農と食のスペシャリスト養成プログラムにおける大学院生に対する教育効果の検討
筒浦さとみ, 大谷真広, 大橋慎太郎, 清野誠喜, 西海理之, 山口智子
第67回日本栄養改善学会学術総会 2020.9
新潟砂丘さつまいも“いもジェンヌ”の冷蔵及び常温保存による品質変化
春日景太, 石黒志実, 忍田真一朗, 小嶋優常, 寒河江侑加, 鈴木雅史, 平井奈実, 大谷真広, 筒浦さとみ, 西海理之, 山口智子
日本家政学会第72回大会 2020.5
日本酒と食 「日本酒と食文化-新潟の郷土料理とのペアリング」
山口智子
2019年度後期 新潟大学公開講座 「日本酒学ことはじめ」 2019.12
「調理」を科学する―調理が生み出す美味しさと健康―
山口智子
2019年度後期 新潟大学公開講座 「初心者でもわかりやすい「食の科学」」 2019.11
大学生の牛乳・乳製品の嗜好性や摂取状況と酪農体験との関連性
山口智子, 細田耕平, 吉田智佳子, 田中知佳, 渡邊令子
第66回日本栄養改善学会学術総会 2019.9
野菜・野菜料理に対する大学生の目測による重量把握力の実態
細田耕平, 山口智子, 中野あゆみ, 渡邊令子
第66回日本栄養改善学会学術総会 2019.9
新潟清酒と郷土料理のペアリングの検討-くろさき茶豆,鮭の酒びたし,のっぺを用いて-
山口智子, 北川いずみ, 藤村忍
日本調理科学会2019年度大会 2019.8
新潟県の家庭料理-副菜にみる食文化の特徴-
太田優子, 佐藤恵美子, 松田トミ子, 渡邊智子, 伊藤知子, 小谷スミ子, 山口智子, 伊藤直子, 長谷川千賀子, 山田チヨ, 玉木有子, 立山千草
日本調理科学会2019年度大会 2019.8
さつまいも栽培活動を通した大学生の食育と小中学校教員としての資質の育成
山口智子, 細田耕平, 前田洋介, 小野映介, 渡邊令子
日本家政学会第71回大会 2019.5
旧薪炭ブナ林における主要林床樹木の葉の抗酸化活性と総ポリフェノール量
山口智子, 中嶋千佳, 紙谷智彦
第130回日本森林学会大会 2019.3
新潟のおいしい食のサイエンス Invited
第10回サイエンス宿 2019.3
日本酒と食-新潟の郷土料理とのマリアージュ-
山口智子
新潟大学『日本酒学』体験講座 2018.12
Evaluation of postprandial blood glucose response and physical properties of cooked rice of high amylose rice “Koshinokaori”
T. Yamaguchi, Y. Enoki, K. Sasagawa, S. Fujimura
The 3rd International Symposium on Rice Science in Global Health 2018.11
日本酒と食 「日本酒と食文化-新潟の郷土料理とのマリアージュ‐」
山口智子
平成30年度 新潟大学公開講座 「日本酒学ことはじめ」 2018.11
高アミロース米“越のかおり”の白飯およびトマトチキンライスの血糖応答評価
山口智子, 榎康明
第65回日本栄養改善学会学術総会 2018.9
新潟県の家庭料理 主菜の特徴 主菜にみる食文化
伊藤直子, 玉木有子, 佐藤恵美子, 山口智子, 伊藤知子, 太田優子, 立山千草, 小谷スミ子, 長谷川千賀子, 松田トミ子, 山田チヨ, 渡邊智子
日本調理科学会平成30年度大会 2018.8
新潟砂丘さつまいも“いもジェンヌ”の特性と食味の評価
山口智子, 田村麻美子
日本調理科学会平成30年度大会 2018.8
米粉麺の物性に対するフノリと米粉アミロース含量の影響
山口智子, 桐生久留実, 好田未里
日本家政学会第70回大会 2018.5
Effect of different amylose content on the quality of Funori (Gloiopeltis furcata) added rice noodles International conference
T. Yamaguchi, N. Horita, M. Niwano, S. Eguchi, Y. Enoki, K. Sasagawa, M. Kadowaki
IUNS 21th International Congress of Nutrition 2017.10
大学生の野菜摂取量と食教育との関連
細田耕平, 山口智子, 渡邊令子
第64回日本栄養改善学会学術総会 2017.9
新潟県の家庭料理-おやつにみる食文化の特徴-
佐藤恵美子, 山口智子, 伊藤知子, 伊藤直子, 太田優子, 小谷スミ子, 立山千草, 玉木有子, 長谷川千賀子, 松田トミ子, 山田チヨ, 渡邊智子
学会平成29年度大会.1) ( 2017.9
エゴマの葉および搾油滓を添加した麺の抗酸化性と食味評価
山口智子, 堀田奈美, 庭野瑞紀, 坂井淳一
日本調理科学会平成29年度大会 2017.9
高アミロース米“越のかおり”の炊飯時における適正加水率の検討
山口智子, 榎康明
第64回日本栄養改善学会学術総会 2017.9
フノリをつなぎとした米粉麺の加工におけるアミロース含量の影響
山口智子, 庭野瑞紀, 堀田奈美, 江口智美
第71回日本栄養・食糧学会大会 2017.5
エゴマ搾油滓の抗酸化性とクッキーへ利用の検討
山口智子, 小暮智子, 坂井淳一
日本家政学会第69回大会 2017.5
Evaluation of cooking properties of high amylose rice “Koshinokaori” for health benefit International conference
T. Yamaguchi, S. Hori, M. Yamaguchi, S. Fujimura, Y. Enoki, K. Sasagawa
International Conference on Food for Health in Niigata 2016 2016.11
加水条件の異なる高アミロース米飯の特性評価 International conference
山口智子, 榎康明, 笹川克己
第63回日本栄養改善学会学術総会 2016.9
Effects of adding oil and Funori (Gloiopeltis furcata) on the quality of rice noodles International conference
T. Yamaguchi, C. Ikeda, M. Tokida, J. Sakai
XXIII IFHE World Congress 2016 2016.8
ふのりをつなぎとした米粉麺の抗酸化性および物性の評価
山口智子, 金子桂子, 常谷柚里, 江口智美
日本調理科学会平成28年度大会 2016.8
新潟県の家庭料理 主食の特徴 -多彩な米料理とソバに見る文化-
佐藤恵美子, 伊藤直子, 山口智子, 立山千草, 玉木有子, 太田優子, 伊藤知子, 小谷スミ子, 山田チヨ, 松田トミ子, 渡邊智子, 長谷川千賀子
日本調理科学会平成28年度大会 2016.8
市販乾麺の抗酸化性および物性の比較調査 International conference
山口智子, 金子桂子, 常谷柚里, 江口智美
第68回大会日本家政学会 2016.5
Changes of Thai waxy rice (Oryza sativa L. cv. San-Pah-Tawng1) starch, protein, and phenol cpontent during pre-germination process International conference
W. Kupkanchanakul, M. Kadowaki, M. Kubota, T. Yamaguchi, Y-C Shi, O. Naivikul
RGJ-Ph.D. Congress XVI 2015.6
The impact of pre-germination process on the antioxidant activity of pre-germinated brown rice from three Thai rice cultivars International conference
W. Kupkanchanakul, T. Yamaguchi, M. Kubota, M. Kadowaki, O. Naivikul
East Asia Conference On Standardization of Rice Functions 2014.12
Varietal difference in the cooking aptitude of eggplant
NISHIMOTO T, GOTO H, YAMAGUCHI T, NAKAKI A, YONEDA H, YAOKU Y
園芸学研究. 別冊, 園芸学会大会研究発表要旨 2007.3
Varietal difference in the cooking aptitude of taro
NISHIMOTO T, MAEGAWA H, YAMAGUCHI T, OOYA T, SHIMIZU Y, YAOKU Y, YONEDA H, MATOBA T
園芸学会雑誌. 別冊, 園芸学会大会研究発表 2005.10
市販清涼飲料およびアルコール飲料のラジカル捕捉活性 : 近畿支部 第28回研究発表会講演要旨
石渡 仁子, 的場 輝佳, 山口 智子, 高村 仁知
日本調理科学会誌 2001
野菜およびスパイスの調理過程におけるフリーラジカル捕捉活性の変化 : 第1回 近畿支部, 東海・北陸支部合同研究発表会
高村 仁知, 山口 智子, 寺尾 純二, 的場 輝佳
日本調理科学会誌 2000
小中学生の牛乳・乳製品の摂取意欲向上への酪農体験教育の効果の検証
吉田智佳子, 小池こなつ, 藤崎愛花, 田中繁史, 西川孝一, 田中知佳, 細田耕平, 山口智子
第67回日本栄養改善学会学術総会
第38回一般財団法人日本健康開発財団 助成研究最優秀賞
2013.3 一般財団法人日本健康開発財団 地域住民の行動変容を目指した温泉資源と地域環境の活用による保養モデルの開発
村山 敏夫, 山口 智子, 豊島 剛志, 本田 明治, 白井 述, 田中 誠二
平成23年度日本調理科学会 奨励賞
2011.8 日本調理科学会
山口智子
第1回若手研究者のための「国際交流研究基金」奨励賞
2008.6 国際家政学会日本支部
山口智子
「第2回モノづくり連携大賞」特別賞
2007.11 日刊工業新聞
奈良県, 植村牧場株式会社, A奈良支店朝市組合, 奈良漬製造業者, 社, 奈良市内中心商店街
旧薪炭林の広葉樹資源の利活用による持続可能な社会の構築-食の視点からのアプローチ
2021.4 - 2024.3
System name:日本学術振興会 科学研究費助成事業 学術研究助成基金助成金
Research category:挑戦的研究(萌芽)
Authorship:Principal investigator
コメ離れに対応する海藻つなぎ米粉麺の製造と特性評価
2015.4 - 2018.3
System name:科学研究費助成事業
Research category:基盤研究(C)
Awarding organization:日本学術振興会
Authorship:Principal investigator Grant type:Competitive
栄養成分や機能性成分を付加したグルテンフリー米粉パンの製造
2012.4 - 2015.3
System name:科学研究費助成事業
Research category:基盤研究(C)
Awarding organization:日本学術振興会
Grant type:Competitive
米粉食品の調理加工性と食味向上をもたらす機能水の解明
2012.4 - 2015.3
System name:科学研究費助成事業
Research category:若手研究(B)
Awarding organization:日本学術振興会
Grant type:Competitive
食料自給率向上につなげる米粉と地域特産野菜を活用した高機能性食品に関する研究
2009.4 - 2011.3
System name:科学研究費助成事業
Research category:若手研究(B)
Awarding organization:日本学術振興会
Grant type:Competitive
インドネシア産植物を用いた機能性食品は日本人の食生活に受け入れられるか?
2008.4 - 2011.3
System name:科学研究費助成事業
Research category:基盤研究(B)
Awarding organization:日本学術振興会
見た目の良い野菜は栄養性・機能性も優れているのか?
2005.4 - 2008.3
System name:科学研究費助成事業
Research category:若手研究(A)
Awarding organization:日本学術振興会
食べ合わせを考慮した機能性献立の設計
2004.4 - 2006.3
System name:科学研究費助成事業
Research category:基盤研究(B)
Awarding organization:日本学術振興会
野菜に含まれるポリフェノールは咀嚼によってどのように変化するか
2003.4 - 2005.3
System name:科学研究費助成事業
Research category:若手研究(B)
Awarding organization:日本学術振興会
野菜類のラジカル捕捉活性に対するポリフェノールオキシダーゼの影響
2001.4 - 2003.3
System name:科学研究費助成事業
Research category:若手研究(B)
Awarding organization:日本学術振興会
自然科学総論IV
生活情報処理
家庭電気・機械・情報
家庭電気・機械
保育内容指導法(環境)
保育内容の研究(環境)
生活科学教育教材研究
食物学II
応用生命・食品科学セミナーIII
実践型食づくりプロジェクト
調理科学
調理とおいしさの科学
食と健康の科学
食品科学概論
調理実習
実践型食づくりプロジェクト
家庭電気・機械
生活工学
保育内容の研究(環境)
家庭科教育法(中等)II
スタディ・スキルズK
生活システム概論
食品鑑別セミナー
生活科学セミナーA
食環境科学特論
食環境科学演習
食環境研究
生活科学総合演習
ライフステージ栄養学
チームインターンシップ Ⅰ
「食べる」
チームインターンシップ Ⅱ
食環境科学応用実験
食=「人」に「良」
地域・生活福祉実習(インターンシップ実習を含む)
食物学実験実習II
食物学I
食環境科学基礎実験
生活科学総論
専門調理実習I
生活科学セミナーB
特定研究Ⅱ
特定研究Ⅰ
食生活論
調理とおいしさの科学実験
特定研究Ⅲ
食物科学実験実習II
新潟発『食べる』
生活科学論
調理とおいしさの科学
専門調理実習II
調理実習II
生活科学特別講義
食環境科学
食環境科学論演習
課題研究Ⅲ
食環境科学研究
食環境科学論特論
課題研究Ⅰ
課題研究Ⅱ
調理科学実習II
総合演習
小学校家庭
情報処理演習
卒業研究
食物学演習
食物学課題の分析
食物学実験実習I
調理科学
生活情報処理
生活科学課題の分析B
基本調理実習
調理実習I
食物学III
栄養学(食品学を含む.)
食物学IV
食物学実験実習III
食生活環境論
食物科学実験実習I
調理科学実習I
食物科学実験実習III
生活科学課題の分析II
生活科学セミナーII