2021/10/20 更新

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ナカムラ ユキ
中村 由紀
NAKAMURA Yuki
所属
教育研究院 医歯学系 歯学系列 准教授
歯学部 歯学科 准教授
医歯学総合研究科 口腔生命科学専攻 摂食環境制御学 准教授
職名
准教授
外部リンク

学位

  • 博士(歯学) ( 2007年3月   九州大学 )

研究キーワード

  • 味覚

  • 口腔機能形態学

  • 摂食機能

  • 小児歯科学

  • 成長発育学

研究分野

  • ライフサイエンス / 成長、発育系歯学

経歴(researchmap)

  • 新潟大学大学院医歯学総合研究科   小児歯科学分野   准教授

    2021年4月 - 現在

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  • 新潟大学大学院医歯学総合研究科   小児歯科学分野   助教

    2016年3月 - 2021年3月

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  • University of Chicago   Organismal Biology and Anatomy   Research fellow

    2014年2月 - 2015年8月

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  • 新潟大学大学院医歯学総合研究科   摂食嚥下リハビリテーション学分野   助教

    2010年7月 - 2016年2月

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  • 九州大学大学院歯学研究院   小児口腔医学分野   助教

    2008年5月 - 2010年6月

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経歴

  • 新潟大学   歯学部 歯学科   准教授

    2021年4月 - 現在

  • 新潟大学   医歯学総合研究科 口腔生命科学専攻 摂食環境制御学   准教授

    2021年4月 - 現在

  • 新潟大学   教育研究院 医歯学系 歯学系列   准教授

    2021年4月 - 現在

  • 新潟大学   歯学部 歯学科   助教

    2010年7月 - 2021年3月

  • 新潟大学   医歯学総合研究科 口腔生命科学専攻 摂食環境制御学   助教

    2010年7月 - 2021年3月

学歴

  • 九州大学大学院歯学研究院   博士課程

    2003年4月 - 2007年3月

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  • 九州歯科大学   歯学部   歯学科

    1997年4月 - 2003年3月

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所属学協会

委員歴

  • 日本小児歯科学会   診療ガイドライン委員会  

    2018年4月 - 現在   

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    団体区分:学協会

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  • 日本小児歯科学会   臨床研究推進委員会  

    2016年4月 - 現在   

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    団体区分:学協会

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留学歴

  • シカゴ大学   研究員

    2014年2月 - 2015年8月

取得資格

  • 歯科医師

 

論文

  • Prevalence of an incompetent lip seal during growth periods throughout Japan: a large-scale, survey-based, cross-sectional study 査読

    Yukiko Nogami, Issei Saitoh, Emi Inada, Daisuke Murakami, Yoko Iwase, Naoko Kubota, Yuki Nakamura, Masami Kimi, Haruaki Hayasaki, Youichi Yamasaki, Yasutaka Kaihara

    Environmental Health and Preventive Medicine   26 ( 1 )   2021年12月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Springer Science and Business Media LLC  

    <title>Abstract</title><sec>
    <title>Background</title>
    Systemic and local factors may lead to disruption of craniofacial growth and development, causing an imbalance between the orofacial skeleton, muscle and soft tissue, dental occlusion, and the dental arch during growth periods. We aimed to reveal whether the prevalence of incompetent lip seal (ILS) varies with age and region, as well as to clarify the factors related to an ILS, in a national, large-scale epidemiological study.


    </sec><sec>
    <title>Methods</title>
    We surveyed 3399 children, from 3 to 12 years of age, visiting 66 pediatric dental clinics throughout Japan. For this survey, we employed a questionnaire consisting of 44 questions regarding daily health conditions and lifestyle habits. We evaluated the differences in ILS prevalence by age and region (using a Cochran-Armitage test for trend and a Kruskal-Wallis test), and the relationship between ILS and factors investigated in the questionnaire (using Spearman’s rank correlation coefficient).


    </sec><sec>
    <title>Results</title>
    We observed that 30.7% of Japanese children exhibited an ILS and that the ILS rate increased with age (<italic>p</italic> &lt; 0.001). There were no regional differences in the rate of ILS in Japanese children (<italic>p</italic> = 0.506). We revealed that 12 of 44 survey items exhibited a statistically significant correlation with ILS (<italic>p</italic> &lt; 0.001), using Spearman’s rank correlation coefficient. These items involved orofacial morphology, mouth breathing, and possibly, allergic rhinitis.


    </sec><sec>
    <title>Conclusion</title>
    The rate of ILS seems to increase with age in children, throughout Japan. Therefore, this disorder may not self-correct during the growth periods in these children. Guidelines are required for pediatric dentists to recognize ILS among children aged 3–12 years.


    </sec>

    DOI: 10.1186/s12199-021-00933-5

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    その他リンク: http://link.springer.com/article/10.1186/s12199-021-00933-5/fulltext.html

  • Lip‐closing pressure during food intake from a spoon in normal children 査読

    Yuki Sasakawa, Yuki Nakamura, Issei Saitoh, Tsutomu Nakajima, Saeko Tsukuno, Mio Hozawa, Tetsuya Sotome, Yukiko Nogami, Mie Kurosawa, Yoko Iwase, Toyohiko Hayashi, Haruaki Hayasaki

    Journal of Oral Rehabilitation   48 ( 6 )   711 - 719   2021年6月

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    担当区分:責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Wiley  

    DOI: 10.1111/joor.13155

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    その他リンク: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full-xml/10.1111/joor.13155

  • Oral function and feeding management in a child with X-linked alpha thalassemia: A case report. 査読

    Nakamura Y, Hanasaki M, Sano T, Iwase Y, Saitoh I, Hayasaki H

    in press   2021年

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    担当区分:筆頭著者, 責任著者   記述言語:英語  

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  • Influence of food adhesivity and quantity in lip closing pressure. 査読 国際誌

    Yuki Nakamura, Tsutomu Nakajima, Yuki Sasakawa, Saeko Tsukuno, Ryusuke Sakurai, Mie Kurosawa, Yoko Iwase, Issei Saitoh, Kazuhiro Hori, Toyohiko Hayashi, Haruaki Hayasaki

    Physiology & behavior   214   112743 - 112743   2020年2月

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    担当区分:筆頭著者, 責任著者   記述言語:英語  

    Lip closing is an important motor act in food acquisition. Appropriate food capture in anticipatory and early oral stages of feeding is essential for mastication and swallowing. The aim of this study was to investigate the effect of food type and quantity on lip closing pressure during food capture with a spoon, and to identify normal lip function during food acquisition in healthy young adults. Twenty young healthy males (age range: 22-30 years) participated in this study. They were asked to eat the test food freely with a spoon. Test foods were yogurt and cream cheese, which were given in quantities of 3, 5 and 10 g in weight; 3 ml water was included as a reference. A strain gauge transducer was embedded in the spoon in advance, and lip closing pressures during food capture were measured and recorded. The Vicon motion analysis system was used to collect three-dimensional kinematic data of spoon operation. Positive pressure with lip closing during capture of adhesive food, such as cream cheese, significantly increased (P < 0.001). Moreover, positive pressure significantly decreased when food quantity increased (P < 0.01), irrespective of food type. Negative pressure that preceded positive pressure appeared more frequently during cream cheese intake and increased when food quantity on the spoon increased (P < 0.001). These findings indicated that participants sucked or squeezed the spoon further during capture of adhesive food. Maximum mouth opening occurred predominantly during the spoon insertion period, while mouth closing occurred predominantly during the spoon withdrawal period. After mouth closing, all subsequent lip pressure events appeared in the withdrawal period. Our results may be useful for comprehending normal lip function during food acquisition in healthy young adults. They may also aid in the diagnosis and management of abnormal lip function in oral hypofunction and dysfunction, which can be examined in future studies.

    DOI: 10.1016/j.physbeh.2019.112743

    PubMed

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  • Comparison of dynamic occlusal contacts during chewing between children with primary dentition and normal adult females 査読

    Iwase Y, Saitoh I, Okamoto A, Kurosawa M, Nakamura Y, Inada E, Iwasaki T, Yamasaki Y, Hayasaki H

    Pediatric Dental Journal   29 ( 3 )   116 - 122   2019年8月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

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  • Streptococcus pyogenes CAMP factor promotes calcium ion uptake in RAW264.7 cells. 査読

    Kurosawa M, Oda M, Domon H, Isono T, Nakamura Y, Saitoh I, Hayasaki H, Yamaguchi M, Kawabata S, Terao Y

    Microbiology and Immunology   62 ( 10 )   617 - 623   2018年10月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.1111/1348-0421.12647

    PubMed

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  • 日本全国におけるエナメル質形成不全の有病率と地域差(Prevalence of molar incisor hypomineralization and regional differences throughout Japan) 査読

    Saitoh Masato, Nakamura Yuki, Hanasaki Mika, Saitoh Issei, Murai Yuji, Kurashige Yoshihito, Fukumoto Satoshi, Asaka Yukiko, Yamada Masaaki, Sekine Michikazu, Hayasaki Haruaki, Kimoto Shigenari

    Environmental Health and Preventive Medicine   23 ( October )   1 - 6   2018年10月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:(一社)日本衛生学会  

    日本全国の7〜9歳児4496名を対象に、第一大臼歯と切歯に限局して発生するエナメル質形成不全(MIH)の有病率と全国8地域の差異を調査した。対象児の地域は妊娠時の母親の居住地とした。ロジスティック回帰分析を使用して、MIH有病率が年齢群、性別、地域間で異なるか否か評価した。その結果、日本全体のMIH有病率は19.8%であった。MIH有病率は、北海道地区が14.0%、東北地区が11.7%、関東信越地区が18.5%、東海北陸地区が19.3%、近畿地区が22.3%、中国地区が19.8%、四国地区が28.1%、九州地区が25.3%であり、この地域差は統計的に有意であった。また、MIH有病率は年齢とともに低下し、性別による差異は観察されなかった。以上から、MIHの有病率には地域差があり、北東部よりも南西部で頻度が高いことが判明した。

    DOI: 10.1186/s12199-018-0748-6

    PubMed

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  • 口蓋床の形状が口蓋裂児の吸啜に及ぼす影響 査読

    松原 まなみ, 落合 聡, 中村 由紀, 早崎 治明

    日本口蓋裂学会雑誌   43 ( 3 )   209 - 215   2018年10月

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    記述言語:日本語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

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  • Diurnal Variation of Sweet Taste Recognition Thresholds Is Absent in Overweight and Obese Humans. 査読 国際誌

    Keisuke Sanematsu, Yuki Nakamura, Masatoshi Nomura, Noriatsu Shigemura, Yuzo Ninomiya

    Nutrients   10 ( 3 )   e297   2018年3月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    Sweet taste thresholds are positively related to plasma leptin levels in normal weight humans: both show parallel diurnal variations and associations with postprandial glucose and insulin rises. Here, we tested whether this relationship also exists in overweight and obese (OW/Ob) individuals with hyperleptinemia. We tested 36 Japanese OW/Ob subjects (body mass index (BMI) > 25 kg/m²) for recognition thresholds for various taste stimuli at seven different time points from 8:00 a.m. to 10:00 p.m. using the staircase methodology, and measured plasma leptin, insulin, and blood glucose levels before each taste threshold measurement. We also used the homeostatic model assessment of insulin resistance (HOMA-IR) to evaluate insulin resistance. The results demonstrated that, unlike normal weight subjects, OW/Ob subjects showed no significant diurnal variations in the recognition thresholds for sweet stimuli but exhibited negative associations between the diurnal variations of both leptin and sweet recognition thresholds and the HOMA-IR scores. These findings suggest that in OW/Ob subjects, the basal leptin levels (~20 ng/mL) may already exceed leptin's effective concentration for the modulation of sweet sensitivity and that this leptin resistance-based attenuation of the diurnal variations of the sweet taste recognition thresholds may also be indirectly linked to insulin resistance in OW/Ob subjects.

    DOI: 10.3390/nu10030297

    PubMed

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  • Streptococcus pyogenes CAMP factor promotes bacterial adhesion and invasion in pharyngeal epithelial cells without serum via PI3K/Akt signaling pathway. 査読

    Kurosawa M, Oda M, Domon H, Isono T, Nakamura Y, Saitoh I, Hayasaki H, Yamaguchi M, Kawabata S, Terao Y

    Microbes and Infection   20 ( 1 )   9 - 18   2018年1月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.1016/j.micinf.2017.09.007

    Web of Science

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  • 小児の顎顔面の表面形態を用いた咬合平面評価システムの開発 査読

    君 雅水, 齊藤 一誠, 澤味 規, 野上 有紀子, 岩瀬 陽子, 黒澤 美絵, 中村 由紀, 中島 努, 早崎 治明

    新潟歯学会雑誌   47 ( 2 )   81 - 86   2017年12月

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:新潟歯学会  

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  • Comparison of dynamic occlusal contacts during chewing between working and balancing sides 査読

    Kurosawa M, Saitoh I, Iwase Y, Inada E, Nogami Y, Murakami N, Shibasaki S, Murakami T, Iwasaki T, Matsueda K, Nakamura Y, Yamasaki Y, Hayasaki H

    Dental, Oral and Craniofacial Research   4 ( 2 )   2017年11月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

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  • 地域の小児医療センター歯科診療室における診療実態とその臨床的検討 査読

    鹿児島 暁子, 中村 由紀, 花崎 美華, 村上 望, 澤味 規, 松枝 一成, 鈴木 絢子, 左右田 美樹, 中島 努, 野上 有紀子, 君 雅水, 村上 智哉, 黒澤 美絵, 岩瀬 陽子, 大島 邦子, 齊藤 一誠, 早崎 治明

    小児歯科学雑誌   55 ( 4 )   442 - 450   2017年11月

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • Sagittal Plane Kinematics of the Jaw and Hyolingual Apparatus During Swallowing in Macaca mulatta 査読

    Yuki Nakamura, Jose Iriarte-Diaz, Fritzie Arce-McShane, Courtney P. Orsbon, Kevin A. Brown, McKenna Eastment, Limor Avivi-Arber, Barry J. Sessle, Makoto Inoue, Nicholas G. Hatsopoulos, Callum F. Ross, Kazutaka Takahashi

    DYSPHAGIA   32 ( 5 )   663 - 677   2017年10月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:SPRINGER  

    Studies of mechanisms of feeding behavior are important in a society where aging- and disease-related feeding disorders are increasingly prevalent. It is important to evaluate the clinical relevance of animal models of the disease and the control. Our present study quantifies macaque hyolingual and jaw kinematics around swallowing cycles to determine the extent to which macaque swallowing resembles that of humans. One female and one male adult Macaca mulatta were trained to feed in a primate chair. Videofluoroscopy was used to record kinematics in a sagittal view during natural feeding on solid food, and the kinematics of the hyoid bone, thyroid cartilage, mandibular jaw, and anterior-, middle-, and posterior-tongue. Jaw gape cycles were defined by consecutive maximum gapes, and the kinematics of the swallow cycles were compared with those of the two consecutive non-swallow cycles preceding and succeeding the swallow cycles. Although there are size differences between macaques and humans, and macaques have shorter durations of jaw gape cycles and hyoid and thyroid upward movements, there are several important similarities between our macaque data and human data reported in the literature: (1) The durations of jaw gape cycles during swallow cycles are longer than those of non-swallow cycles as a result of an increased duration of the jaw-opening phase; (2) Hyoid and thyroid upward movement is linked with a posterior tongue movement and is faster during swallow than non-swallow cycles; (3) Tongue elevation propagates from anterior to posterior during swallow and non-swallow cycles. These findings suggest that macaques can be a useful experimental model for human swallowing studies.

    DOI: 10.1007/s00455-017-9812-4

    Web of Science

    PubMed

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  • Change in masticatory movement according to food size in young Japanese females. 査読

    Kitte E, Nakamura Y, Nakajima T, Hanasaki M, Nogami Y, Sasakawa Y, Iwase Y, Kurosawa M, Oku T, Saitoh I, Hayasaki H

    Dental, Oral and Craniofacial Research   4 ( 2 )   2017年10月

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    担当区分:責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.15761/DOCR.1000242

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  • Difference of toothbrushing motion between dental hygienists and mothers -Focusing on self-toothbrushing and caregivers’-toothbrushing 査読

    Nakajima T, Nakakura-Ohshima K, Hanasaki M, Nogami Y, Murakami N, Nakamura Y, Saitoh I, Hayasaki H

    Dental, Oral and Craniofacial Research   4 ( 1 )   2017年9月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.15761/DOCR.1000237

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  • Oral feeding behavior during a whole meal 査読

    Murakami N, Nakamura Y, Nakajima T, Sasakawa Y, Nakakura-Ohshima K, Murakami T, Kurosawa M, Iwase Y, Murakami D, Saitoh I, Inada E, Yamasaki Y, Hayasaki H

    Dental, Oral and Craniofacial Research   4 ( 1 )   2017年1月

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    担当区分:責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.15761/DOCR.1000232

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  • 研修歯科医に対する介護保険施設での口腔ケアおよび摂食指導研修 査読

    船山 さおり, 伊藤 加代子, 堀 一浩, 谷口 裕重, 辻村 恭憲, 中村 由紀, 真柄 仁, 渡邊 賢礼, 林 宏和, 辻 光順, 酒井 翔悟, 井上 誠

    日本摂食・嚥下リハビリテーション学会雑誌   20 ( 2 )   80 - 85   2016年8月

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:(一社)日本摂食嚥下リハビリテーション学会  

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  • Differential response properties of peripherally and cortically evoked swallows by electrical stimulation in anesthetized rats 査読

    Takanori Tsujimura, Kojun Tsuji, Jin Magara, Shogo Sakai, Taku Suzuki, Yuki Nakamura, Kayoko Nozawa-Inoue, Makoto Inoue

    BRAIN RESEARCH BULLETIN   122   12 - 18   2016年4月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:PERGAMON-ELSEVIER SCIENCE LTD  

    We compared onset latency, motor-response patterns, and the effect of electrical stimulation of the cortical masticatory area between peripherally and cortically evoked swallows by electrical stimulation in anesthetized rats. The number of swallows and the motor patterns were determined using electromyographic recordings from the thyrohyoid, digastric, and masseter muscles. The onset latency of the first swallow evoked by electrical stimulation of the cortical swallowing area (Cx) was significantly longer than that evoked by stimulation of the superior laryngeal nerve (SLN). The duration of thyrohyoid burst activity associated with SLN-evoked swallows was significantly longer than that associated with either Cx-evoked or spontaneous swallows. Combining Cx with SLN stimulation increased the number of swallows at low levels of SLN stimulation. Finally, A-area (the orofacial motor cortex) stimulation inhibited Cx-evoked swallows significantly more than it inhibited SLN-evoked swallows. These findings suggest that peripherally and cortically evoked swallows have different response properties and are affected differently by the mastication network. (C) 2016 Elsevier Inc. All rights reserved.

    DOI: 10.1016/j.brainresbull.2016.02.015

    Web of Science

    PubMed

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  • Central odontogenic fibroma associated with eruption disturbance of permanent incisor in a six-year-old girl 査読

    Nakamura Y, Masuda K, Yamaza H, Nonaka K

    Int J Dentistry Oral Sci   3 ( 3 )   205 - 208   2016年3月

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    記述言語:英語  

    DOI: 10.19070/2377-8075-1600043

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  • Changes in jaw muscle activity and the physical properties of foods with different textures during chewing behaviors 査読

    Hiroko Iguchi, Jin Magara, Yuki Nakamura, Takanori Tsujimura, Kayoko Ito, Makoto Inoue

    PHYSIOLOGY & BEHAVIOR   152   217 - 224   2015年12月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:PERGAMON-ELSEVIER SCIENCE LTD  

    This study aimed to investigate how the activity of the masseter (Mas) and suprahyoid (Hyoid) muscles is influenced by the physical properties of food, how changes in the rheological properties of food differ between different foods during the process of food reduction, and how different salivary flow rates affect bolus-making capability during masticatory behavior in healthy humans. Ten healthy adults participated in this study. Electro-myographic (EMG) recordings were obtained from the Mas and Hyoid muscles, and 15 g of steamed rice and rice cake was prepared as test foods. In the ingestion test, the subjects were asked to eat each food in their usual manner. The chewing duration, number of chewing cycles before the first swallow, Mas and Hyoid EMG activity, and chewing cycle time were compared between the foods. Total chewing duration was divided into three substages: early, middle, and late; chewing cycle time and EMG activity per chewing cycle of each substage were compared between the foods and among the substages. In the spitting test, the rheological properties of the bolus at the end of each substage were compared between the foods and among the substages. Finally, stimulated salivary flow rates were measured and the relationships between salivary flow rate and chewing duration, EMG activity, and changes in physical food characteristics were investigated. There were significant differences in total chewing duration and the number of chewing cycles, but not in chewing cycle time, between the foods, which had similar hardness values. The EMG activity levels of the Mas and Hyoid per chewing cycle for the rice cake were significantly greater than for the steamed rice throughout the recording periods. While Mas activity did not change among the substages during chewing, Hyoid EMG activity decreased as chewing progressed. Chewing cycle time also gradually decreased as chewing progressed. The hardness of both foods initially increased, then gradually decreased back to baseline. The adhesiveness of the rice cake initially increased, and did not fall throughout the recording period; the adhesiveness of the steamed rice did not significantly change. Cohesiveness barely changed in either of the two foods during chewing, but was significantly greater for the rice cake than for the steamed rice. Finally, a correlation between the stimulated salivary flow rate and chewing performance was evident only in a change in Mas EMG activity. The current results demonstrate that the activities of the Mas and Hyoid muscles changed as chewing progressed, and were affected by hardness, adhesiveness, and cohesiveness. Salivary flow rate may affect the changes in Mas activity during the process of bolus formation. (C) 2015 Elsevier Inc. All rights reserved.

    DOI: 10.1016/j.physbeh.2015.10.004

    Web of Science

    PubMed

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  • Peripheral and central control of swallowing initiation in healthy humans 査読

    Seiya Aida, Ryosuke Takeishi, Jin Magara, Masahiro Watanabe, Kayoko Ito, Yuki Nakamura, Takanori Tsujimura, Hirokazu Hayashi, Makoto Inoue

    PHYSIOLOGY & BEHAVIOR   151   404 - 411   2015年11月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:PERGAMON-ELSEVIER SCIENCE LTD  

    We investigated (1) how peripheral inputs might assist central inputs in the control of voluntary evoked swallowing, (2) inter-individual variation in involuntary and voluntary swallowing initiation, and (3) whether natural chewing behavior affects the initiation of involuntary swallowing in healthy humans. Eleven participants completed a repetitive saliva swallowing test (RSST), chewing test (CHEW), and rest period,(REST). In RSST, participants repetitively swallowed as quickly as possible. In CHEW, subjects chewed gum freely. We delivered pharyngeal electrical stimulation (PEStim) to the laryngopharynx and compared the number of swallows that occurred with and without PEStim. PEStim significantly increased the number of voluntary evoked swallows in RSST, as well as the number of swallows in CHEW and REST trials, although this facilitatory effect was larger in REST trials. We found a positive correlation between the number of swallows at RSST without PEStim and that at REST with PEStim within individuals. Additionally, we found a significant positive correlation between the number of swallows at RSST with PEStim and the sum of that at RSST without PEStim and at REST with PES. Based on the current results, we suggest that (1) peripheral inputs within a certain range appear to facilitate the central inputs that control voluntary swallowing, (2) inter-individual variations in swallowing initiation may arise from differences in the excitability of the common neural network in the lower brainstem, and (3) during chewing, food reduction in the oral cavity is prioritized, such that the neural network associated with chewing may regulate swallowing initiation. (C) 2015 Elsevier Inc. All rights reserved.

    DOI: 10.1016/j.physbeh.2015.08.003

    Web of Science

    PubMed

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  • Changes in the frequency of swallowing during electrical stimulation of superior laryngeal nerve in rats 査読

    Kojun Tsuji, Takanori Tsujimura, Jin Magara, Shogo Sakai, Yuki Nakamura, Makoto Inoue

    BRAIN RESEARCH BULLETIN   111   53 - 61   2015年2月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:PERGAMON-ELSEVIER SCIENCE LTD  

    The aim of the present study was to investigate the adaptation of the swallowing reflex in terms of reduced swallowing reflex initiation following continuous superior laryngeal nerve stimulation. Forty-four male Sprague Dawley rats were anesthetized with urethane. To identify swallowing, electromyographic activity of the left mylohyoid and thyrohyoid muscles was recorded. To evoke the swallowing response, the superior laryngeal nerve (SLN), recurrent laryngeal nerve, or cortical swallowing area was electrically stimulated. Repetitive swallowing evoked by continuous SLN stimulation was gradually reduced, and this reduction was dependent on the resting time duration between stimulations. Prior SLN stimulation also suppressed subsequent swallowing initiation. The reduction in evoked swallows induced by recurrent laryngeal nerve or cortical swallowing area stimulation was less than that following superior laryngeal nerve stimulation. Decerebration had no effect on the reduction in evoked swallows. Prior subthreshold stimulation reduced subsequent initiation of swallowing, suggesting that there was no relationship between swallowing movement evoked by prior stimulation and the subsequent reduction in swallowing initiation. Overall, these data suggest that reduced sensory afferent nerve firing and/or trans-synaptic responses, as well as part of the brainstem central pattern generator, are involved in adaptation of the swallowing reflex following continuous stimulation of swallow-inducing peripheral nerves and cortical areas. (C) 2014 Elsevier Inc. All rights reserved.

    DOI: 10.1016/j.brainresbull.2014.12.008

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  • 口腔への味溶液刺激がもたらす随意性嚥下への効果

    畠山 文, 中村 由紀, 真柄 仁, 辻村 恭憲, 谷口 裕重, 堀 一浩, 井上 誠

    日本顎口腔機能学会雑誌   20 ( 2 )   106 - 114   2014年3月

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:日本顎口腔機能学会  

    DOI: 10.7144/sgf.20.106

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  • How do tablet properties influence swallowing behaviours? 査読

    Shinya Yamamoto, Hiroshige Taniguchi, Hirokazu Hayashi, Kazuhiro Hori, Takanori Tsujimura, Yuki Nakamura, Hideaki Sato, Makoto Inoue

    Journal of Pharmacy and Pharmacology   66 ( 1 )   32 - 39   2014年1月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    Objectives Behavioural performance of tablet swallowing was evaluated with different tablet conditions in terms of size, number and surface coating. Methods Four different types of tablets were prepared: small or large, and with or without a surface coating. Fourteen normal male adults were instructed to swallow the prepared tablets with 15 ml of water. The number of tablets in one trial was changed from one to three. To evaluate swallowing and tablet transport, electromyographic activity was recorded in the left suprahyoid muscles, and videofluorographic images were examined. Key findings All tablet conditions (size, number and surface coating) affected the swallowing performance in terms of total number of swallows, electromyographic burst patterns and location of remaining tablets. Increases in the size and number of tablets increased the number of swallows and electromyographic burst area and duration. In addition, all of these parameters increased while swallowing tablets without a coating compared with tablets with a coating. Location of the remaining tablets was mainly within the mouth. Conclusions This study only clarified the normal pattern of tablet swallowing under several conditions in healthy subjects, but the results may facilitate comprehensive evaluation and treatment planning in terms of administering medication to dysphagic patients. © 2013 Royal Pharmaceutical Society.

    DOI: 10.1111/jphp.12155

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  • How do tablet properties influence swallowing behaviours? 査読

    Shinya Yamamoto, Hiroshige Taniguchi, Hirokazu Hayashi, Kazuhiro Hori, Takanori Tsujimura, Yuki Nakamura, Hideaki Sato, Makoto Inoue

    JOURNAL OF PHARMACY AND PHARMACOLOGY   66 ( 1 )   32 - 39   2014年1月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:WILEY-BLACKWELL  

    ObjectivesBehavioural performance of tablet swallowing was evaluated with different tablet conditions in terms of size, number and surface coating.
    MethodsFour different types of tablets were prepared: small or large, and with or without a surface coating. Fourteen normal male adults were instructed to swallow the prepared tablets with 15ml of water. The number of tablets in one trial was changed from one to three. To evaluate swallowing and tablet transport, electromyographic activity was recorded in the left suprahyoid muscles, and videofluorographic images were examined.
    Key findingsAll tablet conditions (size, number and surface coating) affected the swallowing performance in terms of total number of swallows, electromyographic burst patterns and location of remaining tablets. Increases in the size and number of tablets increased the number of swallows and electromyographic burst area and duration. In addition, all of these parameters increased while swallowing tablets without a coating compared with tablets with a coating. Location of the remaining tablets was mainly within the mouth.
    ConclusionsThis study only clarified the normal pattern of tablet swallowing under several conditions in healthy subjects, but the results may facilitate comprehensive evaluation and treatment planning in terms of administering medication to dysphagic patients.

    DOI: 10.1111/jphp.12155

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  • Effects of pharyngeal water stimulation on swallowing behaviors in healthy humans 査読

    Yuki Nakamura, Aya Hatakeyama, Yasuyuki Kitada, Takanori Tsujimura, Hiroshige Taniguchi, Makoto Inoue

    EXPERIMENTAL BRAIN RESEARCH   230 ( 2 )   197 - 205   2013年10月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:SPRINGER  

    The aims of the present study were to determine whether the interval between swallows and the electromyographic (EMG) burst patterns of the suprahyoid muscles is affected by peripheral inputs during swallowing. Eighteen normal adults were asked to perform repetitive voluntary swallowing as quickly as possible, and three variables of swallowing were measured and evaluated, i.e., the swallowing intervals and the time interval between the onset and peak (rising time) and between the peak and offset (falling time) of the suprahyoid EMG burst. During recording, pharyngeal fluid infusion was applied with distilled water or 0.3 M NaCl solution at a very slow infusion rate (0.2 mL/min). The former and latter were used to activate and inhibit the excitation of water-sensitive receptors in the pharynx, respectively. The swallowing interval was significantly shorter during infusion of water than during infusion of NaCl solution. The rising time was also significantly shorter during infusion of water than during infusion of NaCl solution. There was a linear positive correlation between these values and facilitatory effects: the longer either the swallowing interval or rising time with infusion of 0.3 M NaCl solution, the stronger the facilitation of swallowing by the activation of water receptors. Facilitatory effects on the swallowing interval and rising time showed a linear correlation. It is suggested that weak liquid stimulation changed sensory inputs into the swallowing center and synchronously modulated the swallowing interval and time interval between the onset and peak of the EMG burst.

    DOI: 10.1007/s00221-013-3641-y

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  • Biomechanics of human tongue movement during bolus compression and swallowing. 査読

    Hayashi H, Hori K, Taniguchi H, Nakamura Y, Tsujimura T, Ono T, Inoue M

    J Oral Sci   55 ( 3 )   191 - 198   2013年9月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.2334/josnusd.55.191

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  • Effects of chewing and swallowing behavior on jaw opening reflex responses in freely feeding rabbits 査読

    Aki Yamada, Yuka Kajii, Shogo Sakai, Takanori Tsujimura, Yuki Nakamura, Sajjiv Ariyasinghe, Jin Magara, Makoto Inoue

    NEUROSCIENCE LETTERS   535   73 - 77   2013年2月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:ELSEVIER IRELAND LTD  

    It has been reported that the jaw opening reflex (JOR) evoked by intra-oral innocuous stimulation was suppressed during a reflex swallow in anesthetized animals only. However, the mechanism of JOR inhibition during swallowing has not yet been elucidated. The aim of the present study was to investigate the effects of peripheral nerve stimulation on masticatory behaviors, as well as the modulation of low threshold afferent evoked JOR responses during chewing and swallowing in freely feeding animals. The JOR in the digastric muscle was evoked by low threshold electrical stimulation of the inferior alveolar nerve (IAN). Changes in the peak-to-peak amplitude of digastric electromyographic responses were compared among the phases of chewing and swallowing. IAN stimulation did not produce any differences in cycle duration, gape of the jaw in one cycle, or swallowing interval, suggesting a minimal effect on feeding behaviors. The JOR amplitude during the fast-closing, slow-closing, and slow-opening phases of chewing was significantly smaller than that of the control (recorded when the animal was at rest) and fast-opening phase. During swallowing, the JOR amplitude was significantly less than the control. Inhibition of the JOR during swallowing is assumed to prevent unnecessary opposing jaw opening motion. (C) 2013 Elsevier Ireland Ltd. All rights reserved.

    DOI: 10.1016/j.neulet.2012.12.047

    Web of Science

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  • Differences in Chewing Behavior during Mastication of Foods with Different Textures 査読

    Megumi Shiozawa, Hiroshige Taniguchi, Hirokazu Hayashi, Kazuhiro Hori, Takanori Tsujimura, Yuki Nakamura, Kayoko Ito, Makoto Inoue

    Journal of Texture Studies   44 ( 1 )   45 - 55   2013年2月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    The present study was designed to evaluate how typical Japanese staple foods - rice and rice cake - with different physical properties influence the patterns of muscle activity during chewing. Six normal adults were asked to eat rice and rice cake freely in a natural manner. Surface electromyographic recordings of the masseter and suprahyoid muscles were performed. There were large differences between the foods in terms of masticatory duration. The masseter activity per cycle was significantly greater for rice cake than for rice. The masseter activity gradually decreased as chewing progressed, although the suprahyoid activity did not change throughout the sequence of rice cake chewing. The results suggest that the process of bolus formation with rice cake is very different from that with rice in terms of jaw-closing and jaw-opening muscle activities. Practical Applications: This study aimed to examine how the masticatory sequence adapts to variations in the initial properties of foods. This research may enhance our understanding of the oral physiology of bolus formation and changes in the physical properties of foods during chewing. © 2012 Wiley Periodicals, Inc.

    DOI: 10.1111/j.1745-4603.2012.00364.x

    Web of Science

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  • Differential involvement of two cortical masticatory areas in modulation of the swallowing reflex in rats 査読

    Takanori Tsujimura, Kojun Tsuji, Sajjiv Ariyasinghe, Takako Fukuhara, Aki Yamada, Hirokazu Hayashi, Yuki Nakamura, Koichi Iwata, Makoto Inoue

    NEUROSCIENCE LETTERS   528 ( 2 )   159 - 164   2012年10月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:ELSEVIER IRELAND LTD  

    To clarify the functional role of cortical descending inputs involved in the swallowing reflex, the effect of electrical stimulation of two cortical masticatory areas (CMAs: A- and P-area) on rhythmic jaw movements (RJMs) and superior laryngeal nerve (SLN)-evoked swallows were studied. RJMs and swallowing reflex were elicited by repetitive electrical stimulation of CMAs and the SLN, respectively. The electromyographic activities of jaw-closer (masseter), jaw-opener (digastric), and laryngeal-elevator (thyrohyoid) muscles were recorded to identify the RJMs and swallowing reflex. The number of evoked swallows was significantly lower, and swallowing interval was significantly longer during A-area stimulation compared with those without stimulation. Conversely, these parameters were not significantly altered during P-area stimulation. The inhibition of swallows by A-area stimulation was not affected by an increase in sensory input by wooden stick application between upper and lower teeth, or A-area stimulation preceding SLN stimulation. The present findings suggest that the swallowing reflex is inhibited by activation of the A-area, but not the P-area. Since no changes in swallows were seen after the increase in intraoral sensory input and prior activation of masticatory central pattern generator (CPG), swallowing inhibition may be mediated by direct inputs from the A-area or inputs via the masticatory CPG into the swallowing CPG. (c) 2012 Elsevier Ireland Ltd. All rights reserved.

    DOI: 10.1016/j.neulet.2012.09.005

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  • The Digastric Muscle is Less Involved in Pharyngeal Swallowing in Rabbits 査読

    Takanori Tsujimura, Aki Yamada, Yuki Nakamura, Takako Fukuhara, Kensuke Yamamura, Makoto Inoue

    DYSPHAGIA   27 ( 2 )   271 - 276   2012年6月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:SPRINGER  

    The swallowing reflex is centrally programmed by the lower brain stem, the so-called swallowing central pattern generator (CPG), and once the reflex is initiated, many muscles in the oral, pharyngeal, laryngeal, and esophageal regions are systematically activated. The mylohyoid (MH) muscle has been considered to be a "leading muscle" according to previous studies, but the functional role of the digastric (DIG) muscle in the swallowing reflex remains unclear. In the present study, therefore, the activities of single units of MH and DIG neurons were recorded extracellularly, and the functional involvement of these neurons in the swallowing reflex was investigated. The experiments were carried out on eight adult male Japanese white rabbits anesthetized with urethane. To identify DIG and MH neurons, the peripheral nerve (either DIG or MH) was stimulated to evoke action potentials of single motoneurons. Motoneurons were identified as such if they either (1) responded to antidromic nerve stimulation of DIG or MH in an all-or-none manner at threshold intensities and (2) followed stimulation frequencies of up to 0.5 kHz. As a result, all 11 MH neurons recorded were synchronously activated during the swallowing reflex, while there was no activity in any of the 7 DIG neurons recorded during the swallowing reflex. All neurons were anatomically localized ventromedially at the level of the caudal portion of the trigeminal motor nucleus, and there were no differences between the MH and DIG neuron sites. The present results strongly suggest that at least in the rabbit, DIG motoneurons are not tightly controlled by the swallowing CPG and, hence, the DIG muscle is less involved in the swallowing reflex.

    DOI: 10.1007/s00455-011-9363-z

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  • Individual-dependent effects of pharyngeal electrical stimulation on swallowing in healthy humans 査読

    Hideki Tsukano, Hiroshige Taniguchi, Kazuhiro Hori, Takanori Tsujimura, Yuki Nakamura, Makoto Inoue

    Physiology and Behavior   106 ( 2 )   218 - 223   2012年5月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    The present study tested whether electrical stimulation increases the number of voluntary repetitive swallows in humans. In addition, the potential of initiating both voluntary and involuntary swallows was compared using electrical stimulation. Fourteen normal male adults were instructed to perform repetitive voluntary swallowing as quickly as possible over 30. s, and the number of swallows was counted with and without repetitive electrical stimulation (80% of maximal tolerated intensity
    0.1. ms in pulse duration
    30. Hz) of the nasal cavity, nasopharynx, oropharynx, or laryngopharynx. Although the number of swallows was significantly increased during electrical stimulation of the laryngopharynx, oropharynx, and nasopharynx, there was a wide variation in the number among subjects. The number of reflexively evoked swallows (i.e., involuntary swallows) by pharyngeal stimulation also varied greatly, and there was a significant linear correlation in the number of swallows between voluntary and involuntary swallows. The present study demonstrated the facilitatory effects of pharyngeal electrical stimulation on voluntary swallowing in humans. Furthermore, the potentials of initiation of voluntary swallows are identical to those of involuntary swallows, which suggests that the swallowing central pattern generator is a common component of both neuronal networks and therefore is responsible for inter-individual variations. © 2012 Elsevier Inc.

    DOI: 10.1016/j.physbeh.2012.02.007

    Web of Science

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  • Individual-dependent effects of pharyngeal electrical stimulation on swallowing in healthy humans 査読

    Hideki Tsukano, Hiroshige Taniguchi, Kazuhiro Hori, Takanori Tsujimura, Yuki Nakamura, Makoto Inoue

    PHYSIOLOGY & BEHAVIOR   106 ( 2 )   218 - 223   2012年5月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:PERGAMON-ELSEVIER SCIENCE LTD  

    The present study tested whether electrical stimulation increases the number of voluntary repetitive swallows in humans. In addition, the potential of initiating both voluntary and involuntary swallows was compared using electrical stimulation. Fourteen normal male adults were instructed to perform repetitive voluntary swallowing as quickly as possible over 30 s, and the number of swallows was counted with and without repetitive electrical stimulation (80% of maximal tolerated intensity; 0.1 ms in pulse duration; 30 Hz) of the nasal cavity, nasopharynx, oropharynx, or laryngopharynx. Although the number of swallows was significantly increased during electrical stimulation of the laryngopharynx, oropharynx, and nasopharynx, there was a wide variation in the number among subjects. The number of reflexively evoked swallows (i.e., involuntary swallows) by pharyngeal stimulation also varied greatly, and there was a significant linear correlation in the number of swallows between voluntary and involuntary swallows. The present study demonstrated the facilitatory effects of pharyngeal electrical stimulation on voluntary swallowing in humans. Furthermore, the potentials of initiation of voluntary swallows are identical to those of involuntary swallows, which suggests that the swallowing central pattern generator is a common component of both neuronal networks and therefore is responsible for inter-individual variations. (C) 2012 Elsevier Inc. All rights reserved.

    DOI: 10.1016/j.physbeh.2012.02.007

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  • ヒト反射性嚥下を誘発する末梢の化学刺激とその中枢機構

    川本 健介, 井上 拓哉, 成松 花弥, 中村 由紀, 井上 誠, 矢作 理花, 北田 泰之

    日本味と匂学会誌   18 ( 3 )   335 - 338   2011年12月

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:日本味と匂学会  

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  • Expression levels of adiponectin receptors and periodontitis 査読

    N. Yamaguchi, T. Hamachi, N. Kamio, S. Akifusa, K. Masuda, Y. Nakamura, K. Nonaka, K. Maeda, S. Hanazawa, Y. Yamashita

    JOURNAL OF PERIODONTAL RESEARCH   45 ( 2 )   296 - 300   2010年4月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:WILEY-BLACKWELL PUBLISHING, INC  

    Background and Objective:
    We recently showed that adiponectin, an adipocyte-derived cytokine, may function as a negative regulator of the Toll-like receptor signaling pathway and of osteoclast formation in periodontal disease. In this study, we investigated whether the expression levels of adiponectin receptors (AdipoR1 and AdipoR2) are related to the presence of periodontitis.
    Material and Methods:
    We initially examined, using RT-PCR, the expression of the AdipoR1 and AdipoR2 genes at the mRNA level in several oral tissues of C57BL mice. Next, we investigated (using real-time PCR assays) whether inflammatory cytokines, such as tumor necrosis factor-alpha, could affect the expression levels of these genes in human gingival fibroblasts. Lastly, we compared the expression levels of these receptor proteins in gingival tissues between two healthy subjects and five patients with severe periodontal disease using western blotting analysis.
    Results:
    The AdipoR1 and AdipoR2 receptors were ubiquitously expressed in the oral tissues of mice. We observed that treatment with tumor necrosis factor-alpha could significantly reduce the expression levels of both AdipoR1 and AdipoR2 genes in human gingival fibroblasts. Moreover, we found that the expression of both receptors was lower in periodontal tissues from patients with severe periodontitis than in patients with healthy periodontal tissues.
    Conclusion:
    These observations suggest that adiponectin may not function efficiently in sites of periodontal disease because of a decrease in the number of its receptors, and this probable dysfunction may play a role in worsening periodontitis in patients.

    DOI: 10.1111/j.1600-0765.2009.01222.x

    Web of Science

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  • Prevalence of natal/neonatal teeth in cleft lip and palate infants. 査読

    Iwamoto T, Yoshizaki K, Sonoda A, Nakamura Y, Matsuishi Y, Yamaguchi N, Nonaka K

    Pediatric Dental Journal   19 ( 1 )   46 - 51   2009年4月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.1016/S0917-2394(09)70152-1

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  • Dens evaginatus and dens invaginatus in a mandibular central incisor 査読

    Iwamoto T, Yoshizaki K, Nakamura Y, Sonoda A, Nakamoto Y, Okuma Y, Tamiya R, Nonaka K

    Pediatric Dental Journal   19 ( 1 )   145 - 149   2009年4月

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    記述言語:英語  

    DOI: 10.1016/S0917-2394(09)70166-1

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  • Diurnal variation of human sweet taste recognition thresholds is correlated with plasma leptin levels 査読

    Yuki Nakamura, Keisuke Sanematsu, Rie Ohta, Shinya Shirosaki, Kiyoshi Koyano, Kazuaki Nonaka, Noriatsu Shigemura, Yuzo Ninomiya

    DIABETES   57 ( 10 )   2661 - 2665   2008年10月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:AMER DIABETES ASSOC  

    OBJECTIVE-It has recently been proposed that the peripheral taste organ is one of the targets for leptin. In lean mice, leptin selectively suppresses gustatory neural and behavioral responses to sweet compounds without affecting responses to other taste stimuli, whereas obese diabetic db/db mice with defects in leptin receptor lack this leptin suppression on sweet taste. Here, we further examined potential links between leptin and sweet taste in humans.
    RESEARCH DESIGN AND METHODS-A total of 91 nonobese subjects were used to determine recognition thresholds using a standard stair-case methodology for various taste stimuli. Plasma leptin levels were determined by an enzyme-linked immunosorbent assay at several timepoints during the day under normal and restricted-meal conditions.
    RESULTS-The recognition thresholds for sweet compounds exhibited a diurnal variation from 0800 to 2200 h that parallels variation for leptin levels, with the lowest thresholds in the morning and the highest thresholds at night. This diurnal variation is sweet-taste selective-it was not observed in thresholds for other taste stimuli (NaCl, citric acid, quinine, and monosodium glutamate). The diurnal variation for sweet thresholds in the normal feeding condition (three meals) was independent of meal timing and thereby blood glucose levels. Furthermore, when leptin levels were phase-shifted following imposition of one or two meals per day, the diurnal variation of thresholds for sweet taste shifted in parallel.
    CONCLUSIONS-This synchronization of diurnal variation in leptin levels and sweet taste recognition thresholds suggests a mechanistic connection between these two variables in humans.

    DOI: 10.2337/db07-1103

    Web of Science

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  • Induction of salivary kallikreins by the diet containing a sweet-suppressive peptide, gurmarin, in the rat 査読

    A Yamada, Y Nakamura, D Sugita, S Shirosaki, T Ohkuri, H Katsukawa, K Nonaka, T Imoto, Y Ninomiya

    BIOCHEMICAL AND BIOPHYSICAL RESEARCH COMMUNICATIONS   346 ( 2 )   386 - 392   2006年7月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:ACADEMIC PRESS INC ELSEVIER SCIENCE  

    Gymnema sylvestre (gymnema) contains gurmarin that selectively inhibits responses to sweet substances in rodents. The present study investigated possible interaction between gurmarin and the submandibular saliva in rats fed diet containing gymnema. Electrophoretic analyses demonstrated that relative amounts of two proteins in the saliva clearly increased in rats fed the gymnema diet. However, rats previously given section of the bilateral glossopharyngeal nerve showed no such salivary protein induction. Analyses of amino acid sequence indicate that two proteins are rat kallikrein 2 (rK2) and rat kallikrein 9 (rK9). rK2 and rK9, a family of serine proteases, have a striking resemblance of cleavage site in the protein substrates. Interestingly, gurmarin possesses comparable residues with those rK2 and rK9 prefer. The kallikreins significantly inhibited immunoreaction between gurmarin and antigurmarin antiserum. These results suggest that rK2 and rK9 increased by chemosensory information for the gymnema diet via the glossopharyngeal nerve might cleave gurmarin or at least cause specific binding with it. (c) 2006 Elsevier Inc. All rights reserved.

    DOI: 10.1016/j.bbrc.2006.05.154

    Web of Science

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  • ヒト血漿レプチン濃度と甘味感受性との相関 査読

    中村 由紀, 太田 理恵, 山口 登, 城崎 慎也, 山下 善久, 古谷野 潔, 野中 和明, 重村 憲徳, 二ノ宮 裕三

    日本味と匂学会誌   12 ( 3 )   247 - 250   2005年12月

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:日本味と匂学会  

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  • ヒト甘味感受性の多様性と遺伝子多型性についての解析 査読

    重村 憲徳, 小島 博文, A.A.シャヒダル・イスラム, 中村 由紀, 城崎 慎也, 二ノ宮 裕三

    日本味と匂学会誌   12 ( 3 )   311 - 314   2005年12月

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:日本味と匂学会  

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書籍等出版物

  • 小児の口腔科学 第5版

    ( 担当: 共著)

    学建書院  2019年 

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  • 日本歯科評論 2017年5月号 小児をとりまく最近の臨床トピックス

    ( 担当: 共著 ,  範囲: 小児をとりまく最近の臨床トピックス)

    ヒューロン・パブリッシャーズ  2017年5月 

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    担当ページ:53‐58   記述言語:日本語

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MISC

  • 口唇閉鎖を伴う3種被験運動における複合センサーを用いた口腔機能評価

    朴沢 美生, 中村 由紀, 中島 努, 笹川 祐輝, 築野 沙絵子, 五月女 哲也, 岩瀬 陽子, 齋藤 一誠, 早﨑 治明

    小児歯科学雑誌   59 ( Web開催号 )   72 - 72   2021年5月

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    記述言語:日本語   掲載種別:研究発表ペーパー・要旨(全国大会,その他学術会議)  

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  • 当院小児歯科・障がい者歯科診療室における初診患者の実態調査

    小野寺 早紀, 岩瀬 陽子, 清川 裕貴, 五月女 哲也, 朴沢 美生, 笹川 祐輝, 中島 努, 中村 由紀, 齊藤 一誠, 早崎 治明

    小児歯科学雑誌   58 ( 地方会抄録号 )   4 - 4   2020年2月

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    記述言語:日本語   掲載種別:研究発表ペーパー・要旨(全国大会,その他学術会議)  

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  • ATR-X症候群の男児における口腔管理の1例

    中村 由紀, 野上 有紀子, 森岡 沙耶香, 小野寺 早紀, 中島 努, 黒澤 美絵, 岩瀬 陽子, 大島 邦子, 齊藤 一誠, 早崎 治明

    障害者歯科   40 ( 3 )   303 - 303   2019年9月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:研究発表ペーパー・要旨(全国大会,その他学術会議)  

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  • モーションキャプチャシステムを用いたスプーンによる捕食動作の多角的解析

    笹川 祐輝, 中村 由紀, 中島 努, 築野 沙絵子, 齋藤 一誠, 早崎 治明, 櫻井 隆佑, 林 豊彦

    小児歯科学雑誌   57 ( 1 )   103 - 103   2019年2月

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    記述言語:日本語   掲載種別:研究発表ペーパー・要旨(全国大会,その他学術会議)  

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  • Evidence Based Dentistry in Pediatric Dentistry 卒乳について

    中島 努, 中村 由紀, 平原 三貴子, 笹川 祐輝, 小野寺 早紀, 齊藤 一誠, 早崎 治明

    小児歯科学雑誌   56 ( 1 )   93 - 93   2018年2月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • 小児の歯の外傷 小児歯科学雑誌の掲載報告と診療ガイドライン

    中村 由紀, 齊藤 一誠, 倉重 圭史, 鈴木 淳司, 星野 倫範, 島村 和宏, 飯沼 光生, 早崎 治明, 齊藤 正人, 日本小児歯科学会臨床研究推進委員会

    小児歯科学雑誌   55 ( 3 )   331 - 344   2017年6月

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    記述言語:日本語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(学術雑誌)   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • 【小児をとりまく最近の臨床トピックス】 (TOPIC 3)小児の食・口の機能とその異常

    中村 由紀, 齊藤 一誠, 早崎 治明

    日本歯科評論   77 ( 5 )   53 - 58   2017年5月

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:(株)ヒョーロン・パブリッシャーズ  

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  • 血管迷走神経性失神を繰り返す小児における歯科治療時の行動調整と循環動態

    岩瀬 陽子, 鹿児島 暁子, 野上 有紀子, 大島 邦子, 中村 由紀, 齊藤 一誠, 早崎 治明

    小児歯科学雑誌   55 ( 2 )   201 - 201   2017年4月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • エックス線CT画像による正中過剰埋伏歯の三次元画像解析方法の検討

    中村 由紀, 星野 倫範, 梶 美奈子, 島村 和宏, 佐野 正之, 齊藤 一誠, 早崎 治明, 齊藤 正人

    小児歯科学雑誌   55 ( 2 )   252 - 252   2017年4月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • Evidence Based Dentistry in Pediatric Dentistry 外傷による乳歯完全脱臼への対応

    鹿児島 暁子, 大島 邦子, 早崎 治明, 中村 由紀, 澤味 規, 岩瀬 陽子, 齊藤 一誠, 近藤 淳子

    小児歯科学雑誌   55 ( 1 )   77 - 78   2017年2月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • 一食を通じての食事量および食事動作の観察

    村上 望, 中村 由紀, 中島 努, 村上 智哉, 岩瀬 陽子, 齊藤 一誠, 早崎 治明

    新潟歯学会雑誌   46 ( 2 )   105 - 106   2016年12月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:新潟歯学会  

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  • 小児における仮想咬合平面評価システムの開発

    君 雅水, 齊藤 一誠, 澤味 規, 野上 有紀子, 中島 努, 岩瀬 陽子, 中村 由紀, 早崎 治明

    新潟歯学会雑誌   46 ( 2 )   117 - 118   2016年12月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:新潟歯学会  

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  • 某小児医療施設の歯科診療室における歯科診療実態とその臨床的検討

    早崎 治明, 中村 由紀, 大島 邦子, 岩瀬 陽子, 澤味 規, 鹿児島 暁子, 黒澤 美絵, 村上 望, 君 雅水, 中島 努, 花崎 美華, 左右田 美樹, 鈴木 絢子, 野上 有紀子, 齊藤 一誠

    障害者歯科   37 ( 3 )   278 - 278   2016年9月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(一社)日本障害者歯科学会  

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  • 炭酸水がもたらす嚥下の変調

    神田 知佳, 中村 由紀, 林 宏和, 竹石 龍右, 篠田 有希, 亀谷 典弘, 岡本 武久, 井上 誠

    日本顎口腔機能学会雑誌   21 ( 2 )   144 - 145   2015年3月

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:日本顎口腔機能学会  

    DOI: 10.7144/sgf.21.144

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  • 炭酸水刺激による嚥下変調効果について

    神田 知佳, 中村 由紀, 林 宏和, 竹石 龍右, 井上 誠

    新潟歯学会雑誌   44 ( 2 )   131 - 132   2014年12月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:新潟歯学会  

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  • 口腔への化学刺激は嚥下運動に変化をもたらすか?

    畠山 文, 中村 由紀, 矢作 理花, 北田 泰之, 井上 誠

    日本顎口腔機能学会雑誌   20 ( 1 )   46 - 47   2013年9月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:日本顎口腔機能学会  

    DOI: 10.7144/sgf.20.46

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  • 若手の口腔生理学研究最前線 口腔咽頭領域への化学刺激がもたらす嚥下機能の変調効果

    中村 由紀

    Journal of Oral Biosciences Supplement   2013   75 - 75   2013年9月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(一社)歯科基礎医学会  

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  • 経管栄養離脱による口腔内の水分量および微生物量の変化

    岸本 奈月, ステガロユ・ロクサーナ, 柴田 佐都子, 上松 弘幸, 伊藤 加代子, 塚野 英樹, 林 宏和, 住谷 美幸, 真柄 仁, 辻村 恭憲, 中村 由紀, 谷口 裕重, 堀 一浩, 井上 誠, 大内 章嗣

    日本歯科衛生学会雑誌   8 ( 1 )   114 - 114   2013年8月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:日本歯科衛生学会  

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  • ヒト咽頭部への化学刺激による随意性・反射性嚥下への効果

    中村 由紀, 畠山 文, 矢作 理花, 北田 泰之, 井上 誠

    日本顎口腔機能学会雑誌   19 ( 2 )   158 - 159   2013年2月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:日本顎口腔機能学会  

    DOI: 10.7144/sgf.19.158

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  • ヒト随意性嚥下における旨味刺激の効果

    畠山 文, 中村 由紀, 北田 康之, 矢作 理花, 井上 誠

    Journal of Oral Biosciences Supplement   2012   130 - 130   2012年9月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(一社)歯科基礎医学会  

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  • 経口摂取が口腔内水分量と唾液中および舌苔の細菌量・細菌叢に与える影響 嚥下障害を併発するSS患者に嚥下直接訓練を実施した1症例

    岸本 奈月, Roxana Stegaroiu, 上松 弘幸, 柴田 佐都子, 塚野 英樹, 中村 由紀, 伊藤 加代子, 井上 誠, 大内 章嗣

    日本歯科衛生学会雑誌   7 ( 1 )   206 - 206   2012年8月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:日本歯科衛生学会  

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  • 摂食・嚥下リハビリテーションにおける筋電図評価

    谷口 裕重, 堀 一浩, 中村 由紀, 井上 誠

    日本顎口腔機能学会雑誌   18 ( 2 )   184 - 185   2012年2月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:日本顎口腔機能学会  

    DOI: 10.7144/sgf.18.184

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  • 前下小脳動脈動脈瘤術後に嚥下障害を併発した若年者に対しリハビリテーションを行った1例

    のき田 健史, 中村 由紀, 井上 誠

    新潟歯学会雑誌   41 ( 2 )   107 - 110   2011年12月

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:新潟歯学会  

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  • 上喉頭神経誘発嚥下に対する2つの皮質咀嚼野刺激の異なる変調効果

    辻村 恭憲, 福原 孝子, 山田 亜紀, 中村 由紀, 岩田 幸一, 井上 誠

    Journal of Oral Biosciences   53 ( Suppl. )   144 - 144   2011年9月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(一社)歯科基礎医学会  

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  • 上喉頭神経電気刺激により誘発される嚥下反射の発育変化

    梶井 友佳, 福原 孝子, 中村 由紀, 辻村 恭憲, 井上 誠

    Journal of Oral Biosciences   53 ( Suppl. )   178 - 178   2011年9月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(一社)歯科基礎医学会  

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  • ヒト咽頭部への感覚刺激がもたらす反射性嚥下とその個人差

    成松 花弥, 井上 拓哉, 川本 健介, 中村 由紀, 井上 誠, 矢作 理花, 北田 泰之

    Journal of Oral Biosciences   53 ( Suppl. )   168 - 168   2011年9月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(一社)歯科基礎医学会  

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  • 入院患者の歯科的介入の必要性を判断するためのスクリーニング用紙の開発

    塚田 しげみ, 柴田 佐都子, 梶井 友佳, 中村 由紀, 辻村 恭憲, 谷口 裕重, 堀 一浩, Stegaroiu Roxana, 井上 誠, 大内 章嗣

    日本歯科衛生学会雑誌   6 ( 1 )   135 - 135   2011年8月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:日本歯科衛生学会  

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  • 飽食ホルモン・レプチンによる甘味感受性の抑制と食調節 招待

    中村 由紀

    小児歯科学雑誌   48 ( 4 )   505 - 510   2010年9月

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    記述言語:日本語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(学術雑誌)   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

    DOI: 10.11411/jspd.48.4_505

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  • 味覚と肥満 招待

    重村 憲徳, 中村 由紀, 二ノ宮 裕三

    日本咀嚼学会雑誌   20 ( 1 )   48 - 55   2010年5月

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    記述言語:日本語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(学術雑誌)   出版者・発行元:(NPO)日本咀嚼学会  

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  • 歯冠周囲に歯原性線維腫を認めた埋伏上顎中切歯を牽引誘導した1例

    中村 由紀, 増田 啓次, 山口 登, 山座 治義, 野中 和明

    小児歯科学雑誌   48 ( 2 )   334 - 334   2010年4月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • 生体肝移植術を予定された患児に重度の齲蝕を認めたため術前に多数歯を抜去した1例

    増田 啓次, 山口 登, 中村 由紀, 山座 治義, 野中 和明

    小児歯科学雑誌   48 ( 2 )   231 - 231   2010年4月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • アラジール症候群の患児に対する歯科治療の2例

    山座 治義, 中村 由紀, 増田 啓次, 山口 登, 野中 和明

    小児歯科学雑誌   48 ( 2 )   335 - 335   2010年4月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • ウイリアムズ症候群患児に見られた歯科的特徴

    山口 登, 中村 由紀, 野中 和明, 増田 啓次, 山座 治義, 祐田 京子

    小児歯科学雑誌   48 ( 1 )   190 - 190   2010年3月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • 開口障害を伴うガードナー症候群の一例

    山座 治義, 増田 啓次, 祐田 京子, 中村 由紀, 平野 克枝, 山口 登, 野中 和明

    小児歯科学雑誌   48 ( 1 )   190 - 190   2010年3月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • 当小児歯科外来での脳性麻痺患者の9年間にわたる口腔管理

    立野 麗子, 山口 登, 増田 啓次, 中村 由紀, 山座 治義, 馬場 史子, 野中 和明

    障害者歯科   30 ( 3 )   432 - 432   2009年9月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(一社)日本障害者歯科学会  

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  • 大臼歯部に多数の先天性欠如歯が認められた症例

    中本 由希, 岩本 勉, 増田 啓次, 山口 登, 中村 由紀, 井形 裕美子, 磯村 麻衣子, 藤田 裕美子, 平野 克枝, 野中 和明

    小児歯科学雑誌   47 ( 2 )   236 - 236   2009年4月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • 歯肉粘膜内に歯胚様組織の形成を認めた1例

    松石 裕美子, 増田 啓次, 藤田 裕美子, 清島 保, 山口 登, 中村 由紀, 小林 家吉, 坂井 英隆, 野中 和明

    小児歯科学雑誌   47 ( 2 )   320 - 320   2009年4月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • 上下左右乳臼歯部に低位乳歯を認めた遠位中間肢異形成症疑い患児の1症例

    山田 亜矢, 福本 敏, 中村 由紀, 岩本 勉, 野中 和明

    小児歯科学雑誌   47 ( 1 )   186 - 186   2009年3月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • 第一鰓弓症候群を疑わせる一例

    山口 登, 中村 由紀, 野中 和明, 松石 裕美子, 岩本 勉, 増田 啓次, 鈴木 陽

    小児歯科学雑誌   47 ( 1 )   185 - 185   2009年3月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • 九州大学病院小児歯科初診患者の実態調査

    中村 由紀, 山口 登, 野中 和明, 岩本 勉, 中本 由希, 稲葉 麻衣子, 藤田 裕美子, 増田 啓次

    小児歯科学雑誌   47 ( 1 )   189 - 190   2009年3月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • 口蓋発生におけるTGF-βシグナルの役割

    岡 暁子, 中村 由紀, Chai Yang, 野中 和明

    小児歯科学雑誌   46 ( 2 )   141 - 141   2008年4月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

    DOI: 10.11411/jspd1963.46.2_141

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  • ヒト甘味感受性と飽食ホルモン・レプチンとの連関に関する研究

    中村 由紀, 太田 理恵, 實松 敬介, 城崎 慎也, 古谷野 潔, 重村 憲徳, 二ノ宮 裕三

    小児歯科学雑誌   46 ( 2 )   150 - 150   2008年4月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

    DOI: 10.11411/jspd1963.46.2_150

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  • 唇顎口蓋裂患児における齲蝕罹患率と好発部位について

    田宮 麗, 山田 亜矢, 湯浅 真理, 野中 和明, 岩本 勉, 松石 裕美子, 中村 由紀, 福本 敏

    小児歯科学雑誌   46 ( 1 )   116 - 116   2008年3月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • 上顎永久犬歯の歯胚形成及び萠出方向について

    大隈 由紀子, 山田 亜矢, 湯浅 健司, 新垣 真紀子, 田宮 麗, 野中 和明, 稲葉 麻衣子, 中村 由紀, 福本 敏

    小児歯科学雑誌   46 ( 1 )   119 - 120   2008年3月

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    記述言語:日本語   掲載種別:会議報告等   出版者・発行元:(公社)日本小児歯科学会  

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  • 【おいしさのシグナルと肥満(ダイエット)の科学】 おいしさに関わる味のシグナル調節系と肥満 招待

    重村 憲徳, 中村 由紀, 吉田 竜介, 二ノ宮 裕三

    日本味と匂学会誌   13 ( 2 )   125 - 132   2006年8月

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    記述言語:日本語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(学術雑誌)   出版者・発行元:日本味と匂学会  

    DOI: 10.18965/tasteandsmell.13.2_125

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  • ヒト甘味感受性と遺伝子多型性についての解析

    重村 憲徳, アブA.S.イスラム, 中村 由紀, 城崎 慎也, 二ノ宮 裕三

    日本生理学雑誌   68 ( 2 )   80 - 80   2006年2月

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:(一社)日本生理学会  

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講演・口頭発表等

  • Spectral profiles of local field potentials of somatosensory and motor cortices during feeding 招待 国際会議

    中村 由紀

    Society for Neuroscience Satellite symposium  2015年11月 

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    記述言語:英語   会議種別:シンポジウム・ワークショップ パネル(指名)  

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  • 口腔咽頭領域への化学刺激がもたらす嚥下機能の変調効果 招待

    中村 由紀

    第55回日本歯科基礎医学会学術大会サテライトシンポジウム  2013年9月 

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    記述言語:日本語   会議種別:シンポジウム・ワークショップ パネル(指名)  

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受賞

  • 奨励賞

    2010年5月   日本小児歯科学会  

    中村 由紀

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共同研究・競争的資金等の研究

  • 小児の摂食行動は歯の萌出時期に影響を与える

    研究課題/領域番号:19K10379  2019年4月 - 2022年3月

    日本学術振興会  科学研究費助成事業 基盤研究(C)  基盤研究(C)

    早崎 治明, 中村 由紀

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    配分額:4290000円 ( 直接経費:3300000円 、 間接経費:990000円 )

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  • 捕食およびフードプロセスの特徴解析から小児の食物窒息リスクを検証する

    研究課題/領域番号:19K10402  2019年4月 - 2022年3月

    日本学術振興会  科学研究費助成事業 基盤研究(C)  基盤研究(C)

    中村 由紀, 林 豊彦, 早崎 治明, 堀 一浩

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    配分額:4290000円 ( 直接経費:3300000円 、 間接経費:990000円 )

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  • 小児の口唇閉鎖力を改善すると咀嚼運動は改善できる

    2016年4月 - 2019年3月

    日本学術振興会  基盤研究(C) 

    早﨑 治明

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    資金種別:競争的資金

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  • 咽頭への味覚刺激がもたらす嚥下変調効果を発達過程から解明する

    2014年4月 - 2017年3月

    日本学術振興会  基盤研究(C) 

    中村 由紀

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    担当区分:研究代表者  資金種別:競争的資金

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  • 小児の摂食・嚥下障害に対応した嚥下調整食の検討と実践へ

    2013年4月 - 2016年3月

    公益財団法人 日本科学協会  笹川研究助成 

    中村 由紀

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    担当区分:研究代表者  資金種別:競争的資金

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  • 摂食・嚥下機能に関わる中枢と末梢の制御機構

    2012年4月 - 2015年3月

    日本学術振興会  基盤研究(B) 

    井上 誠

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    資金種別:競争的資金

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  • 嚥下調節機構における摂食関連ペプチドの役割とその発達に関する研究

    2011年4月 - 2014年3月

    日本学術振興会  若手研究(B) 

    中村 由紀

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    担当区分:研究代表者  資金種別:競争的資金

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  • 脂肪細胞分泌性サイトカインによるダウン症患児の肥満とロ腔内環境の連鎖解析

    2009年4月 - 2012年3月

    日本学術振興会  基盤研究(C) 

    山ロ 登

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    資金種別:競争的資金

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  • 代謝調節ホルモン・レプチンと顔面口腔領域における胎児発育との連関に関する研究

    2009年4月 - 2011年3月

    日本学術振興会  若手研究(B) 

    中村 由紀

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    担当区分:研究代表者  資金種別:競争的資金

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  • レプチン(代謝調節ホルモン)と歯の萌出期の顎骨リモデリング

    2007年4月 - 2009年3月

    日本学術振興会  若手研究(スタートアップ) 

    中村 由紀

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    担当区分:研究代表者  資金種別:競争的資金

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  • 咽頭への酸味刺激がもたらす嚥下反射誘発効果に関する研究

    ネスレ栄養科学会議  研究助成 

    中村 由紀

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    担当区分:研究代表者  資金種別:競争的資金

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担当経験のある授業科目(researchmap)

  • 成育歯科学

    機関名:新潟大学

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  • 小児歯科学

    機関名:新潟大学

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  • 加齢歯科学

    機関名:新潟大学

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担当経験のある授業科目

  • 歯科衛生学実習I

    2021年
    -
    現在
    機関名:新潟大学

  • 総合模型実習

    2020年
    -
    現在
    機関名:新潟大学

  • 障害者歯科学

    2020年
    -
    現在
    機関名:新潟大学

  • 成長発育学

    2020年
    -
    現在
    機関名:新潟大学

  • 早期臨床実習ⅠB

    2019年
    -
    現在
    機関名:新潟大学

  • 臨床歯科学Ⅳ

    2019年
    -
    現在
    機関名:新潟大学

  • 選択実習Ⅱ

    2019年
    機関名:新潟大学

  • 早期臨床実習Ⅰ

    2017年
    -
    現在
    機関名:新潟大学

  • 小児歯科学

    2016年
    -
    現在
    機関名:新潟大学

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