2021/12/01 更新

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ツツウラ サトミ
筒浦 さとみ
TSUTSUURA Satomi
所属
研究推進機構 超域学術院 助教
職名
助教
外部リンク

学位

  • 博士 (学術) ( 2013年3月   お茶の水女子大学 )

  • 修士 (生活科学) ( 2009年3月   お茶の水女子大学 )

研究キーワード

  • 黄色ブドウ球菌

  • 食中毒

  • エンテロトキシン

  • 食品衛生

  • 米飯

研究分野

  • 人文・社会 / 家政学、生活科学

経歴(researchmap)

  • お茶の水女子大学   生活科学部食物栄養学科   アカデミック・アシスタント

    2017年4月 - 2018年2月

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  • 新潟大学   研究推進機構超域学術院   特任助教

    2017年2月 - 現在

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  • 東京大学   大学院農学生命科学研究科附属食の安全研究センター   特任助教

    2016年9月 - 2017年3月

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  • お茶の水女子大学   基幹研究院   研究員

    2016年4月 - 2016年8月

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  • お茶の水女子大学   大学院人間文化創成科学研究科研究院   研究員

    2015年4月 - 2016年3月

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  • お茶の水女子大学   生活科学部食物栄養学科   アカデミック・アシスタント

    2013年4月 - 2015年3月

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経歴

  • 新潟大学   研究推進機構 超域学術院   助教

    2021年4月 - 現在

  • 新潟大学   研究推進機構 超域学術院   特任助教

    2018年2月 - 2021年3月

学歴

  • お茶の水女子大学   大学院人間文化創成科学研究科ライフサイエンス専攻   食品栄養科学領域(博士後期課程)

    2009年4月 - 2013年3月

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  • お茶の水女子大学   大学院人間文化創成科学研究科ライフサイエンス専攻   食品栄養科学コース(博士前期課程)

    2007年4月 - 2009年3月

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所属学協会

取得資格

  • 健康食品管理士

  • 管理栄養士

  • 栄養士

  • 中学校教諭1種免許

  • 高等学校教諭1種免許

 

論文

  • Effect of Glycine on Production of Staphylococcal Enterotoxin A in Cooked Rice, and Limitation of Its Organoleptic Detection 査読

    Tsutsuura S, Hayashida N, Murata M

    Journal of Home Economics of Japan   69 ( 12 )   799 - 810   2018年12月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

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  • Enzymatic Browning and Polyphenol Oxidase of Mung Bean Sprout during Cold Storage 査読

    Kogo Yukako, Sameshima Nana, Ukena Yuki, Tsutsuura Satomi, Murata Masatsune

    FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH   24 ( 4 )   573 - 581   2018年7月

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    掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.3136/fstr.24.573

    Web of Science

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  • Differences in the validity of a visual estimation method for determining patients' meal intake between various meal types and supplied food items 査読

    Yui Kawasaki, Rie Akamatsu, Yuki Tamaura, Masashi Sakai, Keiko Fujiwara, Satomi Tsutsuura

    Clinical Nutrition   2018年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Churchill Livingstone  

    Background &amp
    aims: The aim of this study was to examine differences in the validity of a visual estimation method for determining patients' meal intake between various meal types and supplied food items in hospitals and to find factors influencing the validity of a visual estimation method. Methods: There are two procedures by which we obtained the information on dietary intake of the patients in these hospitals. These are both by visual assessment from the meal trays at the time of their clearing, by the attending nursing staff and by weighing conducted by researchers. The following criteria are set for the target trays: A) standard or therapeutic meals, which are monitored by a doctor, for energy and/or protein and/or sodium
    B) regular, bite-sized, minced and pureed meal texture, and C) half-portion meals. Visual assessment results were tested for their validity by comparing with the corresponding results of weighing. Differences between these two methods indicated the estimated and absolute values of nutrient intake. Results: A total of 255 (76.1%) trays were included in the analysis out of the 335 possible trays and the results indicated that the energy consumption estimates by visual or weighing procedures are not significantly different (412 ± 173 kcal, p = 0.15). However, the mean protein consumption was significantly different (16.3 ± 6.7 g/tray, p &lt
    0.01) between the two procedures. Compared with standard meals (38 ± 45 kcal, 1.9 ± 2.5 g/tray), raters significantly misestimated the energy and protein intake of half-portion meals (78 ± 65 kcal, 2.8 ± 2.2 g/tray, p = 0.01) but accurately estimated the protein intake of protein controlled meals (0.5 ± 0.6 g/tray, p = 0.03). Trays adding supplied food items were significantly misestimated for energy intake (66 ± 58 kcal/tray) compared to trays with no additions (32 ± 39 kcal/tray, p &lt
    0.01). Moreover, the results of multivariable analysis demonstrated that supplied food items were significantly associated with increased odds of a difference between the two methods (OR: 3.84
    95% confidence interval [CI]: 1.07–13.85). Conclusions: There were high correlations between the visual estimation method and the weighing method measuring patients' dietary intake for various meal types and textures, except for meals with added supplied food items. Nursing staff need to be attentive to supplied food items.

    DOI: 10.1016/j.clnu.2018.01.031

    Scopus

    PubMed

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  • Production of Staphylococcal Enterotoxin A in Cooked Rice and Limitation of its Organoleptic Detection 査読

    Satomi Tsutsuura, Masatsune Murata

    FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY RESEARCH   23 ( 2 )   267 - 274   2017年3月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:KARGER  

    To quantitatively evaluate the production of staphylococcal enterotoxin A (SEA) in cooked rice, we inoculated 11 strains of SEA-producing Staphylococcus aureus into cooked rice, incubated the samples at 15-37 degrees C, and quantified SEA. The maximal concentrations of SEA were 0.0 (not detected) -4.0 ng/g at an incubation temperature of 15 degrees C, 0.4-8.4 ng/g at 20 degrees C, and 2.3-53.8 ng/g at 37 degrees C with an inoculum size of 10(6) CFU/g. There were few correlations among the maximal concentrations of SEA at incubation temperatures of 15, 20, and 37 degrees C or between the maximal concentrations of SEA produced in a liquid medium and in cooked rice. Although the predicted amounts of SEA produced in a rice ball under conditions of 16 h of incubation at 20 degrees C or 4 h at 37 degrees C appeared to reach levels capable of causing staphylococcal food poisoning, S. aureus growth under these conditions was not organoleptically detected.

    DOI: 10.3136/fstr.23.267

    Web of Science

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  • Why Food-Poisoning Bacteria Attached to Shredded Cabbage Are Not Efficiently Disinfected by Sodium Hypochlorite (NaClO) 査読

    Yumiko Nakanishi, Shiori Kawamura, Satomi Tsutsuura, Yuko Shimamura, Masatsune Murata

    BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY   77 ( 6 )   1160 - 1165   2013年6月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:TAYLOR & FRANCIS LTD  

    The aim of this study was to determine why food poisoning bacteria attached to cut cabbage are not efficiently disinfected by sodium hypochlorite (NaClO). Pretreatment of shredded cabbage with diethyl ether definitely decreased the survival numbers of Escherichia coli O157:H7 and Salmonella spp. after disinfection with 100 ppm of NaClO. The density of E. coli O157:H7 at the cut edge of a cabbage section was larger than that on the surface. The residual ratio of attached bacteria at the cut edge after NaClO disinfection was significantly higher than that on the surface. Microscopical observation indicated that the cut edge of shredded cabbage pretreated with diethyl ether was almost closed, resulting in a decrease in bacterial infiltration. Pretreatment of shredded cabbage with a higher concentration of NaClO to penetrate it more deeply significantly decreased the numbers of surviving bacteria after NaClO disinfection. Based on these results, we concluded that the bacteria attached to cut cabbage were not efficiently disinfected by NaClO, because not enough NaClO deeply infiltrated into the cut edges, and hence not enough came in contact with the bacteria.

    DOI: 10.1271/bbb.120087

    Web of Science

    PubMed

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  • Temperature dependence of the production of staphylococcal enterotoxin a by Staphylococcus aureus 査読

    Satomi Tsutsuura, Yuko Shimamura, Masatsune Murata

    Bioscience, Biotechnology and Biochemistry   77 ( 1 )   30 - 37   2013年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    We incubated 11 strains of Staphylococcus aureus in a brain heart infusion broth at 10-37 °C with two inoculum sizes and examined their enterotoxin A (SEA) production by a Western blot analysis to clarify the effect of incubation temperature on SEA production. Although SEA was detected in the exponential phase at 15-37 °C, it was also detected in the stationary or death phase at 10 °C. The maximal SEA concentrations of most strains increased as the temperature was increased, although some strains produced as much at 15 °C and 20 °C as they did at 37 °C. The maximal SEA concentration was definitely lowest at 10 °C, and as the temperature was increased, the production rate increased. However, a relationship between the production rates at the two different temperatures was not apparent. Some strains produced more SEA at 10-20 °C with a smaller inoculum size than with a larger one. SEA production therefore did not necessarily depend on the incubation temperature, and it would be difficult to predict at 10 °C and 15 °C from the production at 37 °C.

    DOI: 10.1271/bbb.120391

    Scopus

    PubMed

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  • 食中毒の基礎と臨床 II.基礎研究 黄色ブドウ球菌毒素産生の温度依存性

    筒浦さとみ, 村田容常

    日本臨床   70 ( 8 )   1323 - 1328   2012年8月

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    記述言語:日本語  

    J-GLOBAL

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  • [Temperature dependence of staphylococcal enterotoxin A production by Staphylococcus aureus]. 査読

    Tsutsuura S, Murata M

    Nihon rinsho. Japanese journal of clinical medicine   70 ( 8 )   1323 - 1328   2012年8月

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書籍等出版物

  • 保育士一問一答問題集 ’19年版

    コンデックス情報研究所

    成美堂出版  2018年11月  ( ISBN:4415228038

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    総ページ数:334  

    ASIN

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  • 保育士入門テキスト 19年版―スラスラ読める

    コンデックス情報研究所

    成美堂出版  2018年11月  ( ISBN:441522802X

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    総ページ数:223  

    ASIN

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  • 保育士採用試験 重要ポイント+問題集 ’20年度版

    コンデックス情報研究所, 近喰 晴子

    成美堂出版  2018年10月  ( ISBN:4415227627

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    総ページ数:222  

    ASIN

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  • ドンドン解ける!保育士一問一答問題集〈’18年版〉

    コンデックス情報研究所, 近喰 晴子

    成美堂出版  2017年11月  ( ISBN:9784415225739

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    総ページ数:334  

    ASIN

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  • 保育士入門テキスト〈’18年版〉

    コンデックス情報研究所, 近喰 晴子

    成美堂出版  2017年11月  ( ISBN:4415225535

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    総ページ数:223  

    ASIN

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  • 保育士採用試験 重要ポイント+問題集 ’19年度版

    コンデックス情報研究所, 近喰 晴子

    成美堂出版  2017年10月  ( ISBN:4415225527

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    総ページ数:222  

    ASIN

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  • 保育士試験直前対策〈’17年版〉―スピード合格!

    コンデックス情報研究所, 近喰 晴子

    成美堂出版  2017年2月  ( ISBN:4415224482

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    総ページ数:127  

    ASIN

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  • 保育士一問一答問題集〈’17年版〉

    コンデックス情報研究所

    成美堂出版  2016年12月  ( ISBN:4415223982

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    総ページ数:334  

    ASIN

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  • 保育士入門テキスト ’17年版

    コンデックス情報研究所, 近喰 晴子

    成美堂出版  2016年10月  ( ISBN:4415223524

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    総ページ数:223  

    ASIN

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  • 保育士採用試験 重要ポイント+問題集 ’18年度版

    コンデックス情報研究所, 近喰 晴子

    成美堂出版  2016年10月  ( ISBN:4415223508

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    総ページ数:222  

    ASIN

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  • 保育士試験直前対策〈’16年版〉

    コンデックス情報研究所, 近喰 晴子

    成美堂出版  2016年2月  ( ISBN:4415222013

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    総ページ数:127  

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  • 保育士入門テキスト〈’16年版〉

    コンデックス情報研究所, 近喰 晴子

    成美堂出版  2015年11月  ( ISBN:4415221130

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    総ページ数:223  

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  • 保育士採用試験重要ポイント+問題集〈’17年度版〉

    コンデックス情報研究所, 近喰 晴子

    成美堂出版  2015年10月  ( ISBN:4415221149

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    総ページ数:222  

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  • 栄養・食糧学用語辞典

    日本栄養, 食糧学会, 日本栄養, 食糧学会

    建帛社  2015年6月  ( ISBN:4767961793

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    総ページ数:848  

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  • 保育士試験直前対策〈’15年版〉―スピード合格!

    コンデックス情報研究所, 近喰 晴子

    成美堂出版  2015年4月  ( ISBN:4415220495

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    総ページ数:127  

    ASIN

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講演・口頭発表等

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受賞

  • 第60回日本食品科学工学会 第9回若手の会 企業賞

    2013年8月   日本食品科学工学会   グリシンをにぎり飯に添加する意義―黄色ブドウ球菌エンテロトキシンA産生の観点から―

    筒浦 さとみ

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  • お茶の水女子大学大学院 食物学奨学金

    2012年11月   お茶の水女子大学  

    筒浦 さとみ

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担当経験のある授業科目

  • 食と健康の科学

    2020年
    -
    現在
    機関名:新潟大学

  • 食品科学概論

    2020年
    -
    現在
    機関名:新潟大学

  • 食品安全学

    2020年
    -
    現在
    機関名:新潟大学

  • 生物学実験

    2020年
    -
    現在
    機関名:新潟大学

  • 食品衛生学

    2020年
    -
    現在
    機関名:新潟大学

  • 食品科学セミナー

    2020年
    -
    現在
    機関名:新潟大学

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